ATOPİK DERMATİTLİ ÇOCUKLARIN METABOLİK PROFİLİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: EDA ERDEM

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Gülbin Bıngol

Eş Danışman: Ahmet Tarık Baykal, Burçin Beken

Özet:

Atopik dermatit (AD) dünya genelinde artan insidansı, yaşam kalitesini düşürücü etkisi, kronik seyri ve tedavi maliyetleri nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Global çapta insidansı artmasına karşın AD tanısı halen yalnızca klinik bulgulara dayanmaktadır ve patofizyolojisi net olarak aydınlatılamamıştır. Bu durum AD tanısında kullanılabilecek biyobelirteçlerin belirlenmesi ve hastalığa dair metabolik süreçlerin incelenmesi ve yeni tedavi stratejilerinin gerekliliği ihtiyacını doğurmaktadır.

AD akut fazda Th2 sinyallerinin daha sonra Th1 sinyallerine geçişin hakim olduğu iki fazlı T hücre aracılı hastalık olarak kabul edilir. AD’nin patofizyolojisinde farklı fazlarda interlökin ekspresyonlarının farklı düzeylerde olması dikkati çekmektedir. Eozinofiller ve IgE düzeyleri atopik yanıtın belirteçleridir ve tanıda destekleyici özellik taşır. Bu mediatörlere ek olarak patogenez araştırması için  metabolik profilin değerlendirilmesinde kullanılan Nükleer manyetik rezonans (NMR) farklı biyolojik örneklerde metabolik profilin değerlendirilebildiği güncel bir yöntemdir.  Metabolizma ürünlerini (metabolitleri) inceleyerek biyokimyasal değişiklikleri ve hastalıkla ilişkili moleküler işaretçileri tanımlamayı amaçlar.

Çalışmada atopik dermatitli çocukların metabolik profilleri sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılacak ve metabolik farkların AD'nin patofizyolojisindeki rolü değerlendirilecektir. Ek olarak serum total IgE, eozinofil düzeyleri ile yaş, cinsiyet, hastalık şiddeti, alerji varlığı gibi faktörler de analiz edilecektir. AD tanısında kullanılabilecek biyobelirteçleri belirlemek ve hastalığa dair metabolik değişimleri anlamak ,demografik, özgeçmiş, kişisel bilgiler ile metabolik sürecin ilişkisinin anlaşılması hedeflenmektedir. Bu çalışma, AD’nin mekanizmalarını daha iyi anlamaya katkı sağlayarak etkili tanı, tedavi ve yönetim stratejilerinin geliştirilmesi için temel oluşturmaktadır.