Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Temel Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2022
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: BEGÜM ŞAHİN
Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Serap Arbak
Eş Danışman: Merve Açıkel Elmas
Özet:
Monosodyum glutamatın karaciğerde
hasar oluşturarak hem morfolojik hem de biyokimyasal düzeyde dokuda patolojik
değişikliklere neden olduğu literatür bazında gözlemlenmiştir. Öte yandan aposinin’in oksidatif stres
kaynağı olan NOX1-4 enzimlerini inhibe etme yolu ile çok etkin bir
antioksidan özelliği olduğu bilinmektedir. Yapılan literatür taramasında
karaciğer dokusunda monosodyum glutamat etkisi ile oluşan hasar üzerine
aposinin’in olası iyileştirici etkisini ortaya koyan bir çalışmaya
rastlanmamıştır. Bu çalışmada belirli bir dozda karaciğer dokusunda hasar
oluşturan monosodyum glutamatın etkisi değerlendirilecek ve bu etkilerin
önlenmesine yönelik koruyucu/tedavi edici bir faktör olarak antioksidan
özellikteki olan aposinin uygulanmasının karaciğer dokusu üzerindeki olası olumlu
etkilerini morfolojik ve oksidatif stres belirteçleri bazında histokimyasal,
immünhistokimyasal, ultrastrüktürel ve biyokimyasal yöntemler ile incelenecektir.
Bu amaçla Her
grupta 8 sıçan (wistar albino erkek sıçanlar) olacak şekilde 4 deney grubu oluşturulacaktır:
Kontrol (K) grubundaki sıçanlara, 28 gün boyunca günde 120 mg/kg
dozunda distile su gavaj yöntemi ile verilecektir; Monosodyum Glutamat Grubu (MSG)
grubundaki sıçanlara, 28
gün, gün boyunca, 120 mg/kg dozunda MSG solüsyonu gavaj yöntemi ile
verilecektir.; Aposinin (APO)
grubundaki sıçanlara deneyin 23.
gününden itibaren son 5 gün boyunca 25 mg/kg dozunda aposinin solüsyonu
verilecektir; MSG+Aposinin
(MSG+APO) grubunu oluşturan sıçanlara 28 gün, gün boyunca, 120mg/kg
dozunda MSG solüsyonu gavaj yöntemi ile verilecektir. 28. günde sakrifikasyon
sonrası hayvanlardan alınan karaciğer dokuları histokimyasal,
immünhistokimyasal ve geçirimli
elektron mikroskopik yöntemler için hazırlanacaktır.
|