Monosodyum Glutamat ile Oluşturulan Karaciğer Hasarında Aposininin İyileştirici Etkisi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Temel Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BEGÜM ŞAHİN

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Serap Arbak

Eş Danışman: Merve Açıkel Elmas

Özet:

 

Monosodyum glutamatın karaciğerde hasar oluşturarak hem morfolojik hem de biyokimyasal düzeyde dokuda patolojik değişikliklere neden olduğu literatür bazında gözlemlenmiştir.  Öte yandan aposinin’in oksidatif stres kaynağı olan NOX1-4 enzimlerini inhibe etme yolu ile çok etkin bir antioksidan özelliği olduğu bilinmektedir.

Yapılan literatür taramasında karaciğer dokusunda monosodyum glutamat etkisi ile oluşan hasar üzerine aposinin’in olası iyileştirici etkisini ortaya koyan bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmada belirli bir dozda karaciğer dokusunda hasar oluşturan monosodyum glutamatın etkisi değerlendirilecek ve bu etkilerin önlenmesine yönelik koruyucu/tedavi edici bir faktör olarak antioksidan özellikteki olan aposinin uygulanmasının karaciğer dokusu üzerindeki olası olumlu etkilerini morfolojik ve oksidatif stres belirteçleri bazında histokimyasal, immünhistokimyasal, ultrastrüktürel ve biyokimyasal yöntemler ile incelenecektir.

 

Bu amaçla Her grupta 8 sıçan (wistar albino erkek sıçanlar) olacak şekilde 4 deney grubu oluşturulacaktır: Kontrol (K) grubundaki sıçanlara, 28 gün boyunca günde 120 mg/kg dozunda distile su gavaj yöntemi ile verilecektir;  Monosodyum Glutamat Grubu (MSG) grubundaki  sıçanlara, 28 gün, gün boyunca, 120 mg/kg dozunda MSG solüsyonu gavaj yöntemi ile verilecektir.;  Aposinin (APO) grubundaki sıçanlara  deneyin 23. gününden itibaren son 5 gün boyunca 25 mg/kg dozunda aposinin solüsyonu verilecektir;  MSG+Aposinin (MSG+APO) grubunu oluşturan sıçanlara 28 gün, gün boyunca, 120mg/kg dozunda MSG solüsyonu gavaj yöntemi ile verilecektir.

 

28. günde sakrifikasyon sonrası hayvanlardan alınan karaciğer dokuları histokimyasal, immünhistokimyasal ve geçirimli elektron mikroskopik yöntemler için hazırlanacaktır.