Androlojik Cerrahi Atlası, Önder Çınar,Ümit Gül, Editör, GALENOS YAYINEVİ, İstanbul, ss.63-68, 2023
Penil fraktür erekte penise künt travma neticesinde oluşan, corpora spongiosumda ve üretrada yırtılmanın eşlik edebildiği, corpora kavernoza’nın tunika albugineasında yırtılma ve eşlik eden subkutan hematom ile karakterize durumdur (Ateyah ve ark.,2008; Falcone ve ark.,2018)
Tunika albuginea kolajen ve elastin içeren içte sirküler dışda ise longitudinal şekilde düzenlenmiş bilaminar bir yapıdır. Dış katman tunika’nın kuvvet ve kalınlığını belirlerken şaft boyunca değişik kalınlıklar gösterebilir. Tunika’nın en ince olduğu yer genellikle ventrolateral kısımdır [resim 1]. Tunika’nın tensil kuvveti değişkenlik göstermekle birlikte genellikle 1500 mm Hg basınca dayanıklıdır. Ruptürler penil şaftın herhangi bir yerinde olabilirken çoğu suspensuar ligamanın distaline lokalizedir. Cinsel ilişki ile olan yaralanmalar daha ventral ve lateralde gözlenmektedir (Brock ve ark.,1997).
Insidansı düşük olmakla birlikte olguların coğrafi dağılımında farklılıklar gözlenmektedir. Batı toplumlarında daha az, Orta doğu ve Asya’da daha fazla görülmesi 2 farklı coğrafi alandaki etyolojik farklılıktan kaynaklandığını düşündürmektedir (Sawh ve ark.,2008). Penil fraktürün tanısı sıklıkla klinik olarak konulabilmektedir. Hastalar genellikle erekte haldeki penisden gelen kırılma sesini, ağrıyı, ereksiyonda hızlı kaybı, şişme ve morarmayı tarif ederler (Falcone ve ark.,2018). Tanının konfirme edilmesinde daha çok Ultrasonografi (USG) ve Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) kullanılmaktadır. Görüntüleme tunikadaki yırtığın yerini ve üretral tutulumun eşlik edip etmediğinin ayırt edilmesinde rol oynamaktadır (Koifman ve ark). Penil fraktürün kabul edilen altın standart tedavi yöntemi mümkün olan en kısa sürede cerrahi eksplorasyon yapılması ve tunika daki yırtığın tamir edilmesidir. Eşlik eden üretra yaralanmalarında ise üretra tamiri yapılması gerekmektedir (Ateyah ve ark.,2008).