Prostat kanserinde insülin benzeri büyüme faktörü bağlayıcı protein-3 ekspresyonunun patolojik evre ve prognoz açısından öngörü değeri ve mevcut yöntemlerle karşılaştırılması


AYAZ İ. O., ÖZYÜREK M., KAYA C., ÖNOL F. F., TÜRKERİ L.

Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, cilt.44, sa.2, ss.67-72, 2004 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Organa sınırlı prostat tümörlerin preoperatif saptanabilmesi için çeşitli prognostik göstergeler ortaya atılmıştır. Bunlar içinde en sık kabul göreni Partin ve ark. tarafından bildirilen preoperatif serum PSA düzeyi, klinik evre ve Gleason skorudur. Ancak, günümüzde en sık kullanılan bu sistemde bile progresyonu öngörmede başarısızlıklar oluşmaktadır. Bu nedenle bu konuda yeni alternatiflere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu faktörler arasında en önemlilerinden bir tanesi de insülin benzeri büyüme faktörleri (IGF)' dir. IGF ailesinde IGF-1 ve-2 olmak üzere iki peptid hormonu bulunmaktadır. IGF-1 insan prostat hücreleri için mitojendir. Aktivitesi IGF-bağlayıcı proteinlerle (IGFBP) düzenlenir. IGF'in prostat üzerindeki etkisini en sık etkileyen ise IGFBP-3 tür. IGFBP-3, IGF 1 'in indüklediği prostat hücre proliferasyonunu inhibe eder. Bu çalışmada, IGFBP-3' ün dokuda ekspresyon düzeylerinin, klinik olarak organa sınırlı prostat kanserinde patolojik evre ve prognoz ile olan ilişkisi ve varolan yöntemlere (Gleason skoru, serum PSA düzeyi) üstünlüğünün olup olmadığı ve bu yöntemlerle birlikte kullanımının patolojik ve prognostik bilgi sağlamada getirdiği ek fayda araştırılmıştır. Bu amaçla lokalize prostat kanseri tanısı konulup radikal prostatektomi operasyonu gerçekleştirilen toplam 38 hastanın cerrahi spesimenlerinden doku örnekleri alınarak IGFBP-3 ekspresyonu immünohistokimyasal olarak incelenmiştir. Kontrol grubu olarak da alt üriner sistem yakınmaları ile başvurup endikasyon konulduktan sonra cerrahi uygulanan 10 hastadan elde edilen BPH dokuları kullanılmıştır. Ayrıca bu hastaların arşiv dosyaları, patoloji raporları, tümör izlem kayıtları incelenerek, Gleason skorları ve ortalama preoperatif serum PSA değerleri ile kapsül dışına yayılım ve rekürrens oranları da karşılaştırılmıştır. immünohistokimyasal çalışma sonucunda, tümör dokularında IGFBP-3 ekspresyonunun azaldığı, BPH hastalarından alınan dokularda ise arttığı görülmüştür. Tümör dokularının yakın alanındaki BPH dokusunda da boyamanın azaldığı, ancak tümör dokusuna uzak olan alanlardaki BPH dokusunda ise belirgin ekspresyon olduğu saptanmıştır. Bu bulgular Gleason skoru ve serum PSA değerleri ile karşılaştırıldığında ise aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanamamıştır. Sonuç olarak, IGFBP-3' ün prostat kanseri gelişiminde önemli rolünün olabileceği; ancak, immümhistokimya ile doku ekspresyonu düzeylerinin saptanmasının patolojik evre ve prognozu öngörmede mevcut yöntemlere ek bir fayda sağlamadığı saptanmıştır.
There are some prognostic factors for the preoperative prediction of organ confined prostatic carcinoma. The mostly accepted prognostic factors include preoperative blood PSA level, clinical stage and Gleason score, all of which were developed by Partin et al. But, the predictive values of these factors are not very effective. So, we need more efficient prognostic factors. One of the most important factor to be investigated is the insulin like growth factor (IGF). There are two peptide hormones in IGF family: IGF-1 and IGF-2. IGF-1 is mitogen for human prostate cells. Its activity is regulated by IGF-binding proteins(IGFBP). IGFBP-3 is the most effective one which regulates prostatic activity. In this study, we investigated the expression of IGFBP-3 in prostatic cancer specimens, and its relation to pathological stage and prognosis. We also in¬vestigated if there is any superiority to existing prognostic factors( Gleason score, blood PSA level) and if there is any additional benefit of using this parameter with these methods. For this purpose, 38 patients which were diagnosed as localized prostate cancer and underwent radical prostatectomy were investigated. Tissue samples of radical prostatectomy specimens were examined by immunohistochemistry for detection of IGFBP-3 expression. The control group included the tissue specimens of 10 patients who had prostatic surgery for BPH. Also archive files of these patients were investigated for Gleason score, preope rative serum PSA levels, extracapsular invasion and recurrences. As a result of immunohistocehemical study IGFBP-3 expression was decreased in the tumoral tissues whereas increased in BPH tissues. Expression also decreased in the BPH tissues closer to the tumoral areas and increased in BPH tissues away from the tumoral area. There j/vas not any statistical relation when we compared these findings with Gleason score and serum PSA levels. As a conclusion, we found that IGFBP-3' may have an important role in the development of prostate cancer. But, examining the tissue expression by immuno-histochemistry do not give any additional benefit to existing methods for prediction of pathological stage and prognosis.