10. Ulusal Yara Bakimi Kongresi, Antalya, Türkiye, 2 - 05 Aralık 2015, ss.55-56, (Özet Bildiri)
Giriş: Basınç ülseri, vücudun özellikle kemik çıkıntılarının bulunduğu bölgelerinde, uzun süreli ya da tekrarlayan basınçlara bağlı olarak deri ve deri altı dokularında kapillerin tamamen kapanması ve o bölgede dolaşımın durması sonucu ortaya çıkan ülser ve nekroz durumudur (1). Basınç ülserinin önlenmesinde temel prensip riskli hastaların önceden belirlenerek basıncın giderilmesi için uygun önlemlerin alınmasıdır. Braden Skalası bu amaçla kullanılan skalalardan biridir (2).
Amerikan Ulusal Basınç Ülseri Danışmanlık Paneli (NPUAP) ’nden alınan verilere: Akut bakım ünitelerinde basınç ülseri sıklığı %0,4-38’dır. Uzun dönem bakım ünitelerinde kalan hastalarda %2,2-23,9, evde kalan hastalarda %0-17 olarak bildirilmiş (4).
Amaç: Genç hastamızda gelişen bası yarasının kontrolünü fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti, mobilizasyon ve pansumanlarda modern kapama ürünlerinin kullanılmasıyla gelişen sonucu paylaşmaktır.
Olgu: Hastanın adı A.B., 21 yaşında, Üniversite öğrencisi. 28.02.2015'te motorlu taşıt kazası sonrası multiple fraktürleri olan dış merkezde bilateral femur ve sağ tibia kırığı nedeniyle opere edilmiş. Sağ femur shaft plak ile sağ tibia proksimal shaft kırığı açık kırık nedeniyle external fiksatör ile osteosentez yapılmış. Sol femur intrameduller nail ile osteosentez. Osteomyelit ? açısından tüm vücut kemik sintigrafisi çekilmiş. Osteoblastik aktivite artışı ? olarak raporlanmış. 37 gün yoğun bakım ünitesinde yatışı sırasında bası yarası gelişen hastanın sol kol ve sağ bacağından EMG çekilmiş, sağ brakial pleksus hasarı olarak belirtilmiş. Solda düşük ayak, sağda düşük el nedeniyle hasta fizik tedavi almış. Hasta kendi isteğiyle hastanemize 23/06/2015 tarihinde hemipleji tanısıyla başvurmuş. Brakiyal Pleksus tanısıyla takip edildi. Ortopedik ve Nörolojik rehabilitasyon amacıyla servisimize yatırıldı.
Uygulanan Yöntem: Hastanın 15*10cm çapında sacral bölgede bası yarası mevcuttu. Hasta geldiğinde nitrofurazon pomad ve rifampisin ampul tedavisi uygulanıyordu. Yarası debride edilmişti. Tedaviye Mupirosin + Rifampisin ile devam edildi. Kısa zaman sonra (07/07/2015) modern kapama ürünü temin edilip tedaviye devam edildi. Gümüş içerikli modern kapama ürünü kullanıldı. Rehabilitasyon programından kısmi fayda gören hasta ev programı düzenlenerek 08/08/2015 taburcu edildi. Hastaya yara bakım konusunda taburculuk eğitimi verildi.
Tartışma: Yara örtüleri travma ve kontaminasyondan korunma, infeksiyona dirençli ortam sağlama, yarı geçirgenlik özelliği ile bakteri ve sıvı geçmeyen, oksijen geçiren, transparanlık özelliği ile ülserin görsel takibi olabilen, eksuda absorbe etme ve depolama kapasitesiyle maserasyon ve infeksiyon riskini azaltan, hasta konforunu arttıran, ağrıyı azaltıp, günlük hayat konforunu arttıran, uzun aralıklı yenileme nedeniyle ekonomik olması gibi özelliklerin eklenmesiyle çok amaçlı kullanılabilen tedavi seçenekleridir(5).
Sonuç: Hastamızda basınç ülseri tedavisini hızlandırmak için gümüş içerikli modern kapama ürünü kullanarak olumlu sonuç aldık. Fizik Tedavinin dolaşımı hızlandırıcı etkisi, hastanın mobilize olması süreci hızlandırdığını söyleyebiliriz.
Tedavi: Hasta geldiğinde Rif+ Furocin tedavisi uygulanıyordu. Yarası debride edilmişti.Tedaviye Bactroban + Rif ile devam edildi. Kısa zaman sonra (07/07/2015) pasif kapama ürünü temin edilip tedaviye devam edildi. Rehabilitasyon programından kısmi fayda gören hasta ev programı düzenlenerek 08/08/2015 taburcu edildi. Hastaya yara bakım konusunda taburculuk eğitimi verildi.
Sonuç: Travma sonrası gelişen bası yaraları görüldüğü gibi genç hastaları da etkilemektedir. Fizik Tedavinin dolaşımı hızlandırıcı etkisi, hastanın mobilize olması ve literatürde de bahsedildiği gibi pasif kapama ürünlerinin kullanımı yara iyileştirmesini hızlandırdığını söyleyebiliriz.