Basınç Ülserlerinin/Yaralarının Önlenmesi ve Tedavisi: Hızlı Başvuru Kılavuzu 2019


Creative Commons License

Eren B., Özker E. (E. Kurulu Üy.), Güven A. Z. (E. Kurulu Üy.), Tükenmez Demirci G. (E. Kurulu Üy.)

Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, İstanbul, 2021

  • Yayın Türü: Kitap / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2021
  • Yayınevi: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu Hızlı Başvuru Kılavuzu, tam Uluslararası Klinik Uygulama Kılavuzu’nun 2019 baskısında kapsanan öneriler ve iyi uygulama bildirimlerinin bir özetini sunmaktadır. Daha kapsamlı olan Klinik Uygulama Kılavuzu, önerileri ve iyi uygulama bildirimlerini destekleyen kanıtların ayrıntılı bir analizini sağlamakta ve Hızlı Başvuru Kılavuzu’nda yer alan bildirimlere daha fazla kaynak sağlayan önemli uygulama hususları içermektedir. Bu Hızlı Başvuru Kılavuzu, klinik ortamda hızlı bir referansa gereksinim duyan yoğun sağlık profesyonellerine yönelik olarak hazırlanmıştır. Kullanıcılar, yalnızca Hızlı Başvuru Kılavuzu’ndan yapılmış alıntılara bağlı kalmamalıdır.

Kılavuz, Ortak Kuruluşlar olan European Pressure Ulcer Advisory Panel (EPUAP), National Pressure Injury Advisory Panel (NPIAP) ve Pan Pacific Pressure Injury Alliance (PPPIA) arasındaki bir işbirliği ile geliştirilmiştir. Ayrıca, 12 ülkeden 14 yara kuruluşu, Ortak Kuruluş Kılavuz Yönetişim Grubu (KYG) ve bir metodolojistin yönetimi ve gözetimi altında, kılavuzun geliştirilmesine katkıda bulunan Yardımcı Kuruluşlar olarak projeye katılmıştır. Kılavuz geliştirme ekibinin tamamı, 12 üyeli KYG, metodolojist ve çalışma grubu üyeleri de dahil olmak üzere, basınç yarası alanındaki 174 akademik ve klinik uzmandan oluşmuştur.

Kılavuzun bu baskısında, kılavuz geliştirmedeki en güncel metodolojik standartlar kullanılmıştır. Metodoloji önceden yayınlanmış ve meslektaş değerlendirmesinden geçirilmiştir. Güncellenmiş bir literatür taraması, Ağustos 2018'e kadar yayınlanan ve eleştirel olarak değerlendirilip analiz edilmiş olan araştırmaları belirlemiştir. Yeni araştırmalar, kılavuzun kapsamını genişletmek ve en güncel kanıtları yansıtan önerileri ortaya koymak amacıyla önceki baskılardaki araştırmalar ile birleştirilmiştir. Bu üçüncü baskı, temel araştırmaların gözden geçirilmesiyle desteklenen 115 kanıta-dayalı öneri sunmaktadır. Sağlık profesyonellerinin önerileri klinik uygulamada kullanmalarına yardımcı olmak amacıyla pratik kılavuzluk sağlayan uygulama hususları verilmiştir. Daha fazla bağlam sağlamak amacıyla, mevcut araştırmaların ayrıntılı bir analizi ve tartışması ile alandaki varsayımların ve bilginin eleştirel bir değerlendirmesi kapsama alınmıştır. Her öneriye bir güç atamak için konsensüs oylama süreci kullanılmıştır. Öneri gücü, hasta sonuçlarını iyileştirme potansiyeline bağlı olarak önerinin önemini tanımlamaktadır. Önerilen uygulamanın zarardan çok fayda sağlayacağı konusunda duyulan güvenin bir göstergesidir ve basınç yarası ile ilişkili girişimlerin önceliklendirilmesine yardımcı olmak için kullanılabilir. Basınç yarasının önlenmesi ve tedavisi ile ilişkili birçok konu kapsamlı olarak araştırılmamıştır. Bakımdaki boşlukları gidermek için KYG, kaliteli basınç yarası önleme ve tedavisi sunmalarında sağlık profesyonellerine daha fazla yardımcı olmayı amaçlayan 61 iyi uygulama bildirimi de geliştirmiştir.

Kılavuz geliştirme süreci boyunca hastaların, informal bakım sağlayıcıların (aileler, bakıcılar, arkadaşlar) ve diğer paydaşların kapsamlı katılımı sağlanmıştır. Bakım hedeflerini, önceliklerini ve eğitim ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla, hastalar ve informal bakım sağlayıcılara yönelik bir online anket yapılmıştır. Tüm dünyadan 1,233 hasta ve ailelerinin yanıtları kılavuzun geliştirilmesine dahil edilmiştir. Önerilerin taslakları ve destekleyici kanıtlar, dünya genelinde kayıt olan ve dokümanları değerlendiren 699 paydaşa (bireyler ve kuruluşlar) erişir kılınmıştır