'Beni Robot Ameliyat Etsin İstiyorum’: Cerrah, Teknoloji ve Hasta


Creative Commons License

Başkavak C. G.

Lecture Series: Human, Medicine and Society: Past, Present and Future Encounters/Orient Institut Istanbul, İstanbul, Türkiye, 29 Ocak 2020

  • Yayın Türü: Bildiri / Yayınlanmadı
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

DOKTOR ↔ HASTA ↔ TEKNOLOJİ: FENOMENOLOJİK VE SOSYOLOJİK YAKLAŞIMLAR

29 Ocak 2020

Orient Institut Istanbul/Max Weber Stiftung

‘Beni Robot Ameliyat Etsin İstiyorum’: Cerrah, Teknoloji ve Hasta (Gülşah Başkavak): Cerrahın elleri mi yoksa da Vinci robotunun kolları mı? Hastaların ameliyat tercihlerinin de olabileceği 2000’lerden önce düşünülemezdi. Cerrahide yoğun teknoloji kullanımının hastalarca kabul gördüğü ve oldukça talep edildiği gözleminden hareketle, teknolojinin sağlık alanında tüketim kültürünün yaygınlaşmasında rol oynadığı öne sürülebilir. Özellikle, üroloji, genel cerrahi ve kadın hastalıkları ve doğum gibi bazı cerrahi branşlarda hem laparoskopik (kapalı) ameliyat tekniklerinin hem de robotik cerrahinin kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Hastalar özellikle robotik cerrahiye büyük ilgi göstermektedirler. Hastaların teknolojiye yaklaşım ve talebinin, hasta-cerrah ilişkisinde hastalar lehine bir güçlenme anlamına gelip gelmediği, cerrahların otorite ve otonomisinde bir zayıflamaya yol açıp açmadığı gibi sorular bu bağlamda öne çıkmaktadır. Bu konuşmadaki amacım, söz konusu dönüşümlerin cerrahide yoğun teknoloji kullanımı ve teknoloji talebine yansımasını ve dolayısıyla cerrah-hasta ilişkisinin nasıl etkilediğini, cerrahlık mesleğinin dönüşümüne dair gerçekleştirdiğim niteliksel bir saha araştırmasının bulguları ve uzun saatler süren ameliyathane gözlemleri üzerinden paylaşmaktır.

Dr. Gülşah Başkavak, Orient-Institut Istanbul’da İnsan, Tıp ve Toplum alanında, araştırmacı olarak çalışmaktadır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Sosyoloji bölümünden doktora derecesini aldı. Tez araştırması sırasında hastane, klinik ve ameliyathanelerde niteliksel ve etnografik araştırmalar gerçekleştirdi. Başkavak’ın akademik ilgi alanları, tıp ve sağlık sosyolojisi, tıp-teknoloji ilişkisi, yeni cerrahi teknolojileri ve hastalar, dijital sağlık, sağlık politikaları, bilim ve teknoloji çalışmaları, meslekler ve profesyoneller, zanaat ve zanaatkarlık konularında odaklanmaktadır.