Türkiye'deki Gastronomi Festivalleri ve Gastrodiplomasi


Creative Commons License

Eker M.

Gastrodiplomasiye Dair Seçki Yazılar 2, Gülşen Bayat,Binali Kılıç, Editör, Detay yayıncılık, Ankara, ss.158-170, 2024

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2024
  • Yayınevi: Detay yayıncılık
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.158-170
  • Editörler: Gülşen Bayat,Binali Kılıç, Editör
  • Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Gastronomi, yiyeceğe dönüşebilecek her öğeyi arayan, satın alan ve hazırlayanlar için bir rehberdir (Altınel, 2009). Gastronomi tarih, politika, sanat, edebiyat, tıp, tarım, ticaret, teknoloji, coğrafya ve birçok bilim dalıyla etkileşimde olan bir alandır. Çok yönlü olmasının bir getirisi olarak insanların ilgisini çekebilecek farklı bakış açılarına da açık olan gastronomi, festivaller aracılığıyla farklı çevrelerden çok sayıda insanı birleştirici ve buluşturucu bir ortama sahiptir.

Yerel mutfak, yemekle ilişkili ve belirli bir kültür veya sosyal grubun bireyleri tarafından paylaşılan bir dizi kalıtsal temsil, inanç, bilgi, uygulama ve öğrenmedir. Bu nedenle, turist deneyiminde gastronomi, turistik yerlerin en göze çarpan ve incelenen yönlerinden biridir ve bu da yerel yiyecekleri turistler için önemli bir kaynak haline getirmektedir (Campoverde-Aguirre vd.,2022).

Henderson (2009) akademik çalışmalarda gastronominin turizmle ilişkili olduğu dört farklı tema belirlemiştir. Birincisi, yemek, turizm ve turistler arasında var olan ve ziyaretçinin davranışlarının gastronomi ile ilişkili olarak incelendiği ilişkidir. İkinci tema, gastronomiyi turistik bir ürün olarak ele alarak ortaya çıkan ve aralarında gastronomik etkinliklerin düzenlenmesinin öne çıktığı ticari fırsatlarla ilgilidir. Üçüncü tema, gastronomik pazarlamanın turist talebiyle ilişkili olarak analizidir. Dördüncü tema ise bir turizm destinasyonunun gelişimi için bir araç olarak gıda turizmidir. Gastronomi, turistlerin günlük akışlarının bir parçası olarak varlık gösterir bu durum gastronomi ile olan ilişkinin farklı gastronomik deneyimler içerebileceği anlamına da gelir.

Festival kelimesi TDK (2024) tarafından “Bir bölgenin en ünlü ürünü için yapılan gösteri; şenlik” olarak tanımlanmaktadır. Bir başka tanımda ise estivaller, bir bölgede belirli zaman aralıklarında toplumun kendine has bir değeri kutlamak veya bir olay ve kişiyi anmak amacıyla yürüttükleri kültürel, sanatsal ve sosyal içerikli etkinlikler olarak ele alınmıştır(Giritlioğlu vd., 2015). Türkiye’de ve dünyada çeşitli temalarda festivaller düzenlenmektedir. Spor,iş, kültür, sanat ve gastronomi festivalleri bu temalara örnektir.

Gastronomi festivalleri her türlü yiyecek ve içeceği merkezine alan, bölge mutfak kültürünü ve gelenek göreneklerini tanıtarak ziyaretçilere eşsiz deneyimler sunan etkinliklerdir. Gastronomi festivalleri yeme içme merakı ve yeni kültürler keşfetme isteği olan turistler açısından oldukça çekici etkinliklerdir. Gastronomi festivalleri bölgesel tanıtım, yerel ve yöresel ürünlerin sürdürülebilirliği, bölge turizmi ve ekonomisine katkı sağlamak gibi pek çok amaca hizmet etmektedir. Gastronomi festivallerinde edinilen olumlu izlenimler yeniden ziyaret niyetini olumlu etkilemektedir. Ayrıca Festivallerde satın alınan yöresel ürünler farklı ülke ve bölgelere götürülmekte, böylece bölgesel ve ulusal tanıtıma katkı sağlanmaktadır (Şengül & Kurnaz, 2021).

Gastronomi festivallerinde farklı katılım motivasyonları olabilir. Bunlar; yeni yiyecekler tatmak, günlük rutinden kaçmak, etkinliklere katılmak ve bu etkinliklerden keyif almak, aile ile vakit geçirmek olabilir (Horng vd., 2013). Bir yemek festivali, turistlerin yerel mutfağın tadını çıkarmaları ve yeni deneyimler yaşamaları için her zaman iyi bir fırsattır ve aynı zamanda destinasyonu tanıtmanın bir biçimidir (Wu vd., 2014).

Tüm bunlara ek olarak bir gastronomi festivalinin organizasyonunda tat, yer ve gelenek olmak üzere üç temel unsur vardır (Organ vd., 2015). Tat unsuru yöresel gıdaların lezzetini temsil ederken yer unsuru bölgenin coğrafi kaynakları ve fiziksel atmosferini, gelenek kavramı ise bölge halkının gelenek-görenek ve kültürel zenginliklerini temsil etmektedir. Gastronomi festivalleri yapıları gereği bir yörenin kültürel mirasının büyük bir kısmını kapsayan bu üç unsuru turistlere aynı anda tecrübe ettirmeleri sebebiyle oldukça önemlidir.