7. Uluslararası 11. Ulusal Psikiyatri Hemşireliği Kongresi, Ankara, Türkiye, 18 - 20 Ekim 2023, ss.730-733
Giriş: Hemşirelik öğrencileri ruh sağlığı ve psikiyatri hemşireliği dersini almaya başladığı ilk haftalarda ruhsal bozuklukların karmaşık yapısını, komorbiditesini anlama ve bu bilgiler doğrultusunda dersin klinik uygulamasına kendini hazır hissetme konusunda zorlanabilmektedir (Kirkbakk-Fjær, Andfossen ve Hedelin, 2015). Öğrenciler hastalarla ilgili var olan önyargıları, klinik uygulama sırasında nasıl davranacaklarını bilmemeleri, yanlış bir şey söylemekten ve zarar görmekten korkmaları ve kilitli bir serviste vakit geçirmeye yönelik endişelerinden dolayı, klinik uygulama sırasında yüksek düzeyde stres, korku ve anksiyete yaşayabilmektedirler (Chen ve ark., 2016). Bu durum öğrencilerin hastalarla iletişim kurmalarında ve klinik hedeflere ulaşmalarında zorlanmalarına, baş etme mekanizmalarının yetersiz kalmasına ve akademik başarılarının düşmesine neden olmaktadır (Garvey ve ark., 2021). Bu nedenle öğrencilerin ruh sağlığı ve psikiyatri hemşireliği klinik uygulaması sırasındaki ihtiyaçlarının anlaşılmasının ve desteklenmesinin önemli olduğu düşünülmektedir.
Amaç: Bu çalışmanın amacı hemşirelik bölümü son sınıf öğrencilerinin ruh sağlığı ve psikiyatri hemşireliği dersinin klinik uygulamasına ilişkin duygularını, düşüncelerini ve deneyimlerini incelemektir.
Gereç ve Yöntem: Nitel tasarımda gerçekleştirilen araştırmada fenomenolojik yaklaşım kullanılmıştır. Araştırma örneklemini, bir vakıf üniversitesinde ruh sağlığı ve psikiyatri hemşireliği dersi alan ve klinik uygulamasını bir ruh sağlığı ve hastalıkları eğitim araştırma hastanesindeki gerçekleştiren 15 öğrenci oluşturmuştur. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu ile odak grup görüşme yöntemi kullanılarak toplanmıştır. Veri analizi, Lundman ve Graneheim'ın geliştirdiği içerik analizi yöntemine dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri etik kurul onayı ve kurum izni alındıktan sonra toplanmaya başlanmıştır (Tarih: 25.11.2022, No: 2022-18/16).
Bulgular: Katılımcıların %86’sı (n=13) kız ve yaş aralığı 20 ile 23 arasında değişmektedir. Araştırmada iki ana tema belirlenmiştir: (1) Psikiyatri Kliniğine Özgü Durumlar: Diğer Klinik Uygulamalardan Ayıran Özellikler ve (2) Teoriden Uygulamaya Geçiş: Hemşire ve İnsan Olarak Büyüme. Psikiyatri Kliniğine Özgü Durumlar: Diğer Klinik Uygulamalardan Ayıran Özellikler ana teması altında “Klinik Uygulamanın İlk Günü Oluşan Algılar” ve “Terapötik Ortam ve İletişim” olmak üzere 2 kategori bulunmaktadır. Teorikten Uygulamaya Geçiş: Hemşire ve İnsan Olarak Büyüme ana teması altında “Öğrenci-Hasta Arasındaki Etkileşim Süreci” ve “Psikiyatri Hemşiresi Olmak” üzere 2 kategori bulunmaktadır.
Sonuç: Araştırmanın bulguları öğrencilerin klinik uygulama sırasında ruhsal bozukluğu olan bireylere karşı geçmişten getirdikleri inançlarından ve girdikleri klinik ortamın fiziksel özelliklerinden dolayı stres ve korku yaşadıklarını göstermiştir. Öğrenci ve klinik psikiyatri hemşiresi arasındaki bağın güçlenmesi, öğrencilerin klinik uygulamada yaşadığı stresin azaltılması ve klinik uygulama öğrenme hedeflerinin gerçekleştirilebilmesi amacıyla dersin öğretim üyelerinin, öğrencileri ve klinik psikiyatri hemşirelerini içeren paydaş çalışmaları yapılması önerilmektedir.
Anahtar Kelimeler: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği, Klinik Uygulama, Hemşirelik
Öğrencileri, Deneyimler, Nitel Araştırma
Introduction: Nursing students may have difficulty understanding the complex structure and comorbidity of mental disorders and not feel ready for the clinical practice of the course of this information in the first weeks when they start taking the mental health and psychiatric nursing course (Kirkbakk-Fjær, Andfossen & Hedelin, 2015). Students may experience high levels of stress, fear, and anxiety during clinical practice due to their existing prejudices about patients, not knowing how to behave during clinical practice, fear of saying the wrong thing and getting hurt, and worries about spending time in a locked clinic (Chen et al., 2016). This causes students to have difficulty communicating with patients and achieving clinical goals, inadequate coping mechanisms, and decreased academic achievement (Garvey et al., 2021). Therefore, it is considered important to understand and support the needs of students during mental health and psychiatric nursing clinical practice.
Objectives: This study aims to explore senior nursing students' feelings, thoughts, and experiences regarding the clinical practice of the mental health and psychiatric nursing course.
Methods: Phenomenological approach was used in the research carried out in qualitative design. The research sample consisted of 15 students who took a mental health and psychiatric nursing course at a foundation university and performed their clinical practice at a mental health and diseases training and research hospital. The data were collected using a semistructured interview form and focus group interview method. The data analysis was carried out based on the content analysis method developed by Lundman and Graneheim. The research data started to be collected after the approval of the ethics committee, and the permission of the institution was obtained (Approval date:25.11.2022, Number: 2022-18/16).
Results: 86% of the participants are girls (n=13) and the age range changes between 20 and 23. Two main themes were identified in the research: (1) Conditions Specific to the Psychiatry Clinic: Characteristics that Distinguish it from Other Clinical Practices, and (2) Transition from Theory to Practice: Growth as a Nurse and as a Person. There are two categories under the main theme of Conditions Specific to the Psychiatry Clinic, whose names are “Perceptions that Occur on the First Day of Clinical Practice” and “Therapeutic Environment and Communication”. There are two categories under the main theme of Transition from Theory to Practice, whose names are “Interaction Process Between Student and Patient” and “Becoming a Psychiatric Nurse”.
Conclusion: The findings of the study have shown that students experience stress and fear during clinical practice due to the beliefs they have brought from the past against individuals with mental disorders and the physical characteristics of the clinical environment they have entered. To strengthen the link between the student and the clinical psychiatric nurse, to reduce the stress experienced by students in clinical practice, and to achieve clinical practice learning goals, it is recommended to conduct stakeholder studies involving students and clinical psychiatric nurses by the faculty members of the course.
Keywords: Mental health and psychiatric nursing, clinical practice, nursing student,
experiences, qualitative study