MATCHA İLE ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ GIDALARIN BESİN KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ VE SAĞLIĞA FAYDALARI


Sipahi S., Oruç S., Öneş E., Karaca Çelik E.

İzmir Demokrasi Üniversitesi Uluslararası Sağlık Bilimleri Kongresi 2024, İzmir, Türkiye, 8 - 09 Kasım 2024, ss.18-19, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.18-19
  • Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Matcha, Camellia sinensis L. Bitkisinin yeşil çay yapraklarının 18 μm’den daha küçük partikül büyüklüklerinde olacak şekilde öğütülmesi sonucu elde edilmektedir. Başlıca epikateşin, epigallokateşin gallat ve epikateşin gallat olmak üzere polifenoller, amino asitler, kafein ve klorofilden zengin besin ögesi bileşimi ile güçlü bir antioksidan profili sergilemektedir. Özellikle yaygınlıkla kullanılan Asya ülkelerinin aksine Matcha tüketimini arttırmak isteyen batı toplumlarında, yüksek dağılabilirlik, akışkanlık, ekstrakte edilebilirlik ve kolay porsiyonlanabilirlik gibi avantajları ile yaygınlıkla fırıncılık ürünleri ve tahıl ürünlerine eklenebilmektedir. Eklendiği gıdaların fenolik bileşimini zenginleştirmesi ve antioksidan aktivitelerini arttırması, en yaygın görülen etkileri arasında sıralanmaktadır. Ayrıca ürünün son ürünün duyusal özelliklerini arttırdığı, eklenme dozuna bağlı olmak üzere yüksek bir kabul edilebilirliğe sahip olduğu, dokusunu ve raf ömrünü de etkilediği gözlemlenmektedir. Antioksidan özelliği ile akrilamid oluşumuna karşı koruyucu bir özellik de taşıyabilmektedir. Gıdalara eklenmesinin yanında toz formundaki çayı da diyetteki alımında önemli bir yolu oluşturmaktadır. Özellikle son yıllarda aroma sağlayıcı ve fenolik bileşenleri açısından zenginleştirici amacıyla kullanımı popülerleşen matcha’nın güncel araştırmalarda antiinflamatuar, bilişsel fonksiyonu iyileştirici, stresi azaltıcı ve antidiyabetik etkilere sahip olduğu saptanmaktadır. Sahip olduğu sağlığa faydalı etkileri ve gıda endüstrisine sunduğu kullanıma elverişli yapısı ile süt ürünleri, tahıl ürünleri, içecekler ve et ürünleri olmak üzere çeşitli ürünlerde kullanılabilmektedir. Bu derlemede kullanımı günden güne popülerleşen matcha ile zenginleştirilmiş gıda ürünlerinin besin kalitesine etkisini incelemek amaçlanmıştır.

Matcha is obtained by grinding the green tea leaves of the Camellia sinensis L. plant into particles smaller than 18 μm. It exhibits a strong antioxidant profile due to its rich nutrient composition, which includes polyphenols—primarily epicatechin, epigallocatechin gallate, and epicatechin gallate—along with amino acids, caffeine, and chlorophyll. Unlike in Asian countries, where it is more commonly consumed, matcha is increasingly being incorporated into baked goods and cereal products in Western societies, which value its high dispersibility, fluidity, extractability, and ease of portioning. One of the most frequently observed effects of matcha addition is the enrichment of the phenolic composition and enhancement of antioxidant activities in foods. It also improves the sensory properties of the final product, with high acceptability depending on the dosage used, and affects both texture and shelf life. Additionally, due to its antioxidant properties, matcha may provide protective effects against acrylamide formation. In addition to its use in foods, powdered matcha also plays an important role in dietary consumption. In recent years, matcha’s popularity has grown for its aroma-enhancing and phenolic-enriching properties. Recent studies reveal that matcha offers anti-inflammatory, cognitive function-improving, stressreducing, and anti-diabetic benefits. With its health-promoting effects and user-friendly structure for the food industry, matcha can be utilized in various products, including dairy, cereal, beverages, and meat products. This review aims to explore the impact of matcha-enriched food products on nutritional quality as its usage continues to increase.