Gıda Kaynaklı Hastalıkların Ekonomik ve Sosyal Sonuçları


Creative Commons License

Eren B.

SD Sağlık Düşüncesi ve Tıp Kültürü Dergisi, sa.21, ss.8-11, 2011 (Hakemsiz Dergi)

Özet

Gıda kaynaklı hastalık, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “gıda veya suyun tüketilmesi ile oluşan ya da oluştuğu düşünülen enfeksiyöz veya toksik yapılı hastalık” olarak tanımlanmaktadır. 250’den fazla bilinen gıda kaynaklı hastalık ve bu hastalıklara neden olan değişik tipte birçok mikroorganizma bulunmaktadır. Bunlar arasında bakteriler en önemli ve en iyi bilinen patojenlerdir ve gıdaların içinde çoğalabilme yetenekleri nedeniyle oluşturdukları tehlike artmaktadır. Bir grup virüs de gıdalar ile bulaşabilmekte; ayrıca hayvan parazitleri olan protozoonlar, helmitler ve nematodlar ile oluşan hastalıklar bazı ülkelerde giderek önem kazanmaktadır. Bunların bakteryel kaynaklı hastalıklardan farkı, etkenin gıdanın içinde çoğalmayışıdır.