Soliter enkondrom tedavisinde üç farklı cerrahi yöntemin uzun dönem sonuçları


Karaytuğ K., Alpan B., Bayram S., Valiyev N., Bilgiç M. B., Özger H.

31. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi, Antalya, Türkiye, 25 - 30 Ekim 2022, cilt.56, ss.142, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 56
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.142
  • Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Ortopedik onkoloji pratiğinde en sık görülen ve tedavi edilen patolojilerin başında soliter enkondrom vakaları gelmektedir. Tedavisinde temel de 3 farklı cerrahi seçenek; geniş küretaj, geniş küretaj ile birlikte kemik çimentosu ve geniş küretaja ile birlikte grefonaj uygulaması vardır. Bizim çalışmamızda amacımız soliter enkondrom vakalarında bu üç farklı cerrahi seçeneğin onkolojik ve klinik sonuçlarını karşılaştırmaktır.

Yöntem: 1990-2015 yılları arasında kliniğimizde ameliyat edilen soliter enkondromlu iki yüz üç hasta geriye dönük olarak değerlendirildi. Sadece geniş küretaj yapılan 75 hasta, iliak krestten alınan otolog kemik grefti ile greftleme ile genişletilmiş küretaj yapılan 58 hasta ve kemik çimentosu ile genişletilmiş küretaj yapılan 70 hasta çalışmaya dahil edildi. Bu gruplar arasında cerrahi komplikasyonlar ve nüks analiz edildi ve karşılaştırıldı.

Bulgular: Gruplar arasında cinsiyet, yaş ve takip süresi açısından anlamlı fark saptanmadı. Tüm gruplarda ortalama takip süresi 122,9 ± 39 (dağılım: 60–271) ay idi. Enkond-rom 2 (%1) hastada pelvis asetabulum bölgesinde, 69 (%34) hastada femur, 30 (%14.8) hastada tibia, 11 (%5.4) hastada ayak ve ayak bileği, el-bilek 58 (%28,6) hastada bölge, 1 (%0,5) hastada ön kol, 31 (%15,3) hastada humerus ve 1 (%0,5) hastada skapular bölgede olduğu saptandı. Genişletilmiş küretaj kemik sementasyonu ile daha çok femurda, genişletilmiş küretaj ise daha çok el-bilek bölgesinde uygulandı. Alt ekstremite tedavisini ayrı değerlendirdiğimizde; Femurda 17 hastaya sadece küretaj, 21 hastaya greftleme ile küretaj ve 31 hastaya küretaj ile kemik çimentosu uygulandı. Tibiada ise 13 hastaya sadece küretaj, 6 hastaya greftleme ile küretaj ve 11 hastaya kemik çimentosu ile küretaj uygulandı. Son olarak ayak ve ayak bileği bölgesinde 8 hastaya sadece küretaj, 1 hastaya greftleme ile küretaj ve 2 hastaya kemik çimentolu küretaj uygulandı.

Küretaj ve çimentosu yapılan üç hasta kırık riski nedeniyle plak vida ile mekanik destek ugulandı (Şekil 1). Bir hastada küretaj sırasında kırık oldu, plak-vida ile tespit edildi. Greftleme ile küretaj grupta bir hastada basit debridman ve antibiyoterapi ile tedavi edilen cerrahi alan enfeksiyonu oldu. Sadece küretaj yapılan grupta bir hasta da, agresif fizyoterapi ile tedavi edilen proksimal interfalangeal eklemin hareke kısıtlılığı gelişti.

Çıkarımlar: Geniş küretaj, greftlemeli küretaj ve kemik çimentosu ile küretaj olmak üzere üç cerrahi seçenekle tedavi edilen hastaların ortalama 10 yıllık sonuçlarını karşılaştırdık ve soliter enkondromların lokal kontrolünde gruplar arasında fark bulunmadı. Çoğu enkondrom vakası konservatif olarak tedavi edilse de, cerrahi tedavi uygulanacaksa, kısa ameliyat süresi ve ucuz bir ameliyat olduğu için basit kürtaj tercih edilebilir.