Tıp alanında üç boyutlu baskı uygulamalarındaki gelişmeler


Hasirci V. N., Yücel D., Kenar H.

TOTBID, cilt.21, sa.0, ss.102-111, 2022 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Cilt numarası: 21 Sayı: 0
  • Basım Tarihi: 2022
  • Doi Numarası: 10.14292/totbid.dergisi.2022.16
  • Dergi Adı: TOTBID
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Library
  • Sayfa Sayıları: ss.102-111
  • Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Biyomalzeme alanı, sonradan ona katılan doku mühendisliğiyle birlikte sağlık alanında halkın yaşam kalitesine çok önemli katkılar yapmaktadır. Bu alanlarda geliştirilen ve insan vücuduna yerleştirilen medikal cihazların (yapay dokular, implantlar ve benzeri) malzeme özellikleri kadar biçimleri ve vücutta defekt bölgelerine şekil olarak uyumları da çok önemlidir çünkü defektteki doku kaybı yerine gelirken ya da implant yerine yerleşir ve çevresi yeni oluşan doku ile kaplanırken arada önemli boşlukların kalmaması gerekir. Buna dikkat edilemezse doku rejenerasyonu yetersiz olabilir ya da implant yerinde kararlı bir biçimde duramayabilir. Yeni gelişen teknolojilerden olan ve biyomalzeme alanına da hızla uydurulmaya çalışılan üç boyutlu (3B) basım tam da bu olası sorunu gidermeye yöneliktir çünkü ürün hem iç hem de dış mimarisiyle ölçümlere göre hassas bir biçimde üretilmektedir. Bu yolla hastaların yaşam döngüleri uyumsuzluklardan kaynaklanan sorunlardan dolayı bozulmaz ve kesintiye uğramaz. Bu derlemede çeşitli dental, ortopedik ve oftalmolojik örneklerle bu konuda bilgi aktarılmaktadır.

Anahtar sözcükler: 3B basım; biyomalzeme; doku mühendisliği; ortopedi; oftalmoloji; dental

In the medical field, Biomaterials along with the contribution of the tissue engineering, makes significant contributions to the quality of life. The form and the proper fit of the medical devices developed (artificial tissues, implants, etc and placed in the human body are as important as their materials  because while the tissue is regenerating and when the implant gets covered with the newly formed tissue large gaps between

the tissue and the implants are not desirable. If attention is not paid to this, tissue regeneration may not take place satisfactorily or the implant may not be securely fitted at the site of application. One of the newly developed technologies is three dimentional (3D) printing or additive manufacturing and is being rapidly adapted to the biomaterials field with just the correct approach to prevent this potential problem because the inner and outer architecture of the 3D printed products mimic the original very accurately. Through this method the life cycle of the patients are not disturbed by problems arising from product misfits. In this review information along with examples from dental, orthopedic and ophthalmologic fields are presented. 

Keywords: 3D printing; biomaterials; tissue engineering; orthopedics; ophthalmology; dental