Dudak Damak Yarığı Olgularının Anestezi Teknikeri Açısından Retrospektif Değerlendirilmesi


Cinnet İ., Öztürk H., Beşoluk D., Kahraman D., Ustalar Özgen Z. S., Ağır H.

Uluslararası Katılımlı I. Anestezi Teknikerleri Sempozyumu, İstanbul, Türkiye, 29 - 30 Kasım 2019, cilt.13, sa.21474311, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 13
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Amaç; Yarık dudak, yarık damak veya her ikisinin varlığı, bir bebeğin gelişimi ve hayatı için önemli etkileri olan bir durumdur. Bu durumun modern tekniklerle düzeltilmesi, hem görünüm hem de fonksiyon açısından çok gereklidir. Yedi yüz bebekte bir görülen bu deformitenin cerrahi düzeltilmesi normal dento-alveoler gelişim ve etkin palatal fonksiyonu amaçlar.

Materyal-Metod; Altunizade Acıbadem Hastanesinde 01,01,2019 - 25,10,2019 tarihleri arasında 80 adet Dudak-Damak yarığı ameliyatı yapılmıştır. Bunların 41 adedi dudak yarığı, 39 adedi damak yarığıdır. Hastaların 41'i 3-4 ay, 39'u 6-8 aylıktır. Genel anestezi altında yapılan operasyonların bitiminde tüm hastalar spontan solunumda ekstübe olarak odalarına çıkartılmışlardır.

Bulgular; Anestezi açısından önemi olabilecek ek sorunların varlığı, geçirilmiş veya varolan enfeksiyonlar değerlendirilmiş, gerekli kan tetkikleri yapılmıştır. Tüm bebek operasyonlarında hazırlığında olduğu gibi operasyon öncesinde ameliyathanenin sıcaklığı arttırılmalı (22-23 C), anestezi cihazı ve devrelerin kontrolü yapılmalı, bebeğe uygun maske, havayolu, laringoskop bıçakları, kılavuzlar, videolaringoskop, endotrakeal tüpler hazırlanmalı, 'Bebek arabası' odada bulundurulmalıdır. Ameliyat sürecinde; Hasta maske indüksiyonu ile uyutularak damaryolu açılmalı, özenli, travmaya yol açmadan, dikkatli bir şekilde entübe edilmelidir. Bu vakaların zor havayolu olması beklendiğinden videolaringoskop, stile, laringeal maske (LMA) ve değişik boylarda tüpler odada bulundurulmalıdır. Hasta entübe edildikten sonra, endotrakeal tüp güvenliği alınarak ve sağlamca tespit edilmelidir. Vücut sıcaklığı peroperatif korunmalı, tüm hazırlıkla bittikten sonra hasta cerrahiye teslim edilmelidir.  Cerrahi ile bir takım gibi ortak hareket edilerek profilaktik antibiyotik ve deksametazon cerrahi başlanmadan yapılmalıdır. 

Sonuç; Dudak- Damak yarıkları anestezi açısından özellikli ve komplikasyon riski yüksek vakalardır. Bu tür vakalar mutlaka mesleğinde uzman bir ekip tarafından yapılmalıdır.

Kaynaklar; Çocuk sağlığı ve hastalıkları dergisi 2004; 47; 172-176

Türkiye klinikleri J E.N.T.. 2003;3(2):110-23

Continuing Education in Anaesthesia Critical Care and Pain, Vol 5;3:76-79