Vagus sinir stimülasyonunun pelvik taban disfonksiyonları üzerine etkinliği


Ersoy Ö., Akçay M., Önder F. O., Aytaç E.

40.Ulusal Gastroenteroloji Haftası, Antalya, Türkiye, 21 - 26 Kasım 2023

  • Yayın Türü: Bildiri / Yayınlanmadı
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş-Amaç:Vagus siniri otonom sinir sistemimizi duygularımıza bağlar ve zihin-beden bağlantısının nörobiyolojik bir kanıtıdırStres hormonları vagus sinirini inhibe eder ve birçok pelvik taban disfonksiyon hastalıklarında (kabızlık, inkontinans, kronik pelvik ağrı, irritabl bağırsak sendromu, pelvik organ prolapsusu, fonksiyonel şişkinlik vb) vagal sinir tonusu strese maruziyet varlığında düşük olabilir. Bu nedenle vagus sinirinin stimülasyonu, temel olarak rahatlatıcı, digestif ve antiinflamatuar özelliklerinden dolayı, pelvik taban disfonksiyonlarının tedavi basamaklarında yeralan pelvik taban fizyoterapisi ve biyofeedback tedavileri için ek bir tamamlayıcı terapi seçeneği olabilir. Çalışmamızda pelvik taban disfonksiyonu olan 100 hastanın pelvik fizyoterapi ve biofeedback tedavilerine eklenmiş invaziv olmayan vagal stimülasyon protokollerinin tedavi etkinliğinin retrospektif değerlendirilmesi amaçlandı.
Yöntem-Gereçler:
Ekim 2022-Temmuz 2023 tarihleri arasında pelvik taban ünitesine refere edilen, pelvik taban disfonksiyonu olan 100 hasta çalışmaya dahil edildi. Her hastanın semptomuna özel bir pelvik taban fizyoterapisi ve biofeedback programına ek olarak tedavilerine invaziv olmayan vagal protokoller verilmişti (protokol özetleri:tablo1) Hastalara tedavi seansı öncesinde (ilk ziyaret) ve kontrol takip ziyaretlerinde (tedavinin ikinci ay kontrolünde) Türkçe MYMOP2 2 anketleri uygulanmıştı.Bu 100 hastanın demografik verileri ve değerlendirmeleri için kullanılan MYMOP2 ölçümleri retrospektif değerlendirildi.
Sonuçlar: Hastaların %92’sinin MYMOP2 ölçüm değerleri, yakınmalarında iyileşme ile uyumlu bulundu.
Tartışma: İnvaziv olmayan vagus siniri stimülasyon protokollerinin standard pelvik fizyoterapi ve biofeedback tedavilerine eklenmesi, pelvik taban disfonksiyonlarında olumlu katkı sağlayabilir.
Referanslar:
1 Porges SW. Polyvagal Theory: A Science of Safety. Front Integr Neurosci. 2022 May 10;16:871227.
2 Ersoy Ö, Temel YE, Alptekin HK. Validity and reliability of the measure yourself medical outcome profile 2 (MYMOP2) questionnaire among Turkish patients having anorectal disorders Turk J Gastroenterol. 2019 Jan;30(1):28-32.