Üniversite Öğrencileri ve Personelinde Sürdürülebilir Beslenme Davranışlarının Saptanması: Kesitsel Çalışma


Creative Commons License

Usta P., Sarıoğlu A., Bakır B. O., Kadıpaşaoğlu F. Y., Güçlü Üstündağ Ö.

14. ULUSAL SAĞLIKLI YAŞAM KONGRESİ, İstanbul, Türkiye, 12 - 15 Haziran 2025, ss.30, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.30
  • Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

ÖZET

Amaç: Bu çalışma üniversite öğrencileri ve personelinde sürdürülebilir beslenme davranışlarını ve bu davranışlarda etkili olabilecek sosyodemografik ve antropometrik faktörlerin incelemeyi amaçlamaktadır.

Gereç ve Yöntem: Çalışma, Mayıs–Aralık 2024 tarihleri arasında n=1334 lisans öğrencisi ve n=541 personelle yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların sosyodemografik bilgileri, boy uzunlukları ve beden ağırlıklarına ek olarak Akdeniz Diyeti Bağlılık Ölçeği (MEDAS) ve Çevreye Duyarlı Beslenme Davranış Ölçeği (ÇDBÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 21.0 programı ile gerçekleştirilmiş; nicel veriler ortalama, standart sapma, minimum ve maksimum değerler ile, nitel veriler sıklık ve yüzde değerleri ile sunulmuştur. Veriler normal dağılmadığından parametrik olmayan testler uygulanmıştır. İstatistiksel olarak anlamlılık p < 0.05 olarak kabul edilmiştir.

Bulgular: MEDAS sonuçlarına göre öğrencilerin %59,2’si, personelin ise %45.1’inin Akdeniz Diyeti uyumunun düşük olduğu saptanmıştır. Yaş ile MEDAS skoru her iki grupta da pozitif korelasyon gösterirken, Beden Kütle İndeksi (BKİ) sadece personelde negatif korelasyon göstermiştir(p < 0.05). Akdeniz Diyeti’ne uyum, kadınlarda, hastalık tanısı alanlarda ve tıbbi beslenme tedavisi (TBT) uygulayanlarda daha yüksektir(p < 0.05). Evde yaşayan öğrencilerde yurtta kalanlara göre, personelde ise akademik personel, idari personele göre daha yüksek uyum göstermektedir(p < 0.05). Yaş, hem öğrencilerde hem de personelde çevreye duyarlı beslenme davranışı ile pozitif korelasyon gösterirken(p < 0.05); BKİ, çevreye duyarlı beslenme davranışıyla negatif korelasyon göstermektedir(p < 0.05). Çevreye duyarlı beslenme davranışı kadın öğrencilerde, sağlık eğitimi alanlarda, yüksek gelir düzeyine sahip olanlarda ve evde yaşayanlarda yurtta kalanlara göre daha yüksekken, personelde yine kadınlarda, evli bireylerde ve idari personele kıyasla akademik personelde anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur(p < 0.05).

Sonuç: Akdeniz Diyeti sağlığa olan kanıtlanmış faydalarının dışında sürdürülebilirlik açısından önemli bir diyet modelidir. Katılımcılarda Akdeniz Diyeti’ne uyum düşük düzeydedir, bu durum sürdürülebilir beslenmenin önündeki önemli bir engel olarak değerlendirilebilmektedir. Hem Akdeniz Diyeti uyumunda, hem de çevreye duyarlı beslenme alışkanlıklarında sosyodemografik etkenlerin önemli katkısı olduğu saptanmıştır. Gezegen ve insan sağlığının korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilebilmesi için gerekli müdahaleler, ilişkili sosyodemografik bariyerler de göz önünde bulundurularak planlanmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Akdeniz Diyeti, Çevreye Duyarlı Beslenme, Sürdürülebilir Beslenme