TÜRKİYE’DE UNESCO YARATICI ŞEHİRLER AĞI LİSTESİNDEKİ İLLERİN GASTRONOMİ TURİZMİ ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ


Kızıldemir Ö., Dorman E., Çiftci D.

5. Uluslararasi Gastronomi Turizmi Araştirmalari Kongresi, Sakarya, Türkiye, 7 - 08 Ekim 2021, ss.115-139

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Sakarya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.115-139
  • Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Günümüzde gastronomi, turistlerin bir destinasyon yerinin kültürünü ve geleneklerini keşfetmesi için temel bir unsurdur. Şu ana kadar dünya genelinde UNESCO yaratıcı şehirler ağı kapsamında 28 şehir, Türkiye’den 3 şehir gastronomi şehri unvanı almıştır. Bu unvan özellikle gastronomi turizmi ve turistleri için tercih sebebi olabilecek önemli bir unvandır. Türkiye’nin gastronomik şehirlerinin başında gelen Gaziantep UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı gastronomi kapsamına 2015 yılında girmiş, onu sırasıyla 2017’de Hatay ve 2019 yılında Afyonkarahisar takip etmiştir. Gastronomi şehri statüsü, UNESCO’nun yaratıcı şehirler ağının bir kolu olup, belirli şehirleri kalıcı olarak tanınabilir bir marka markasıyla önemli kültürel üretim merkezleri olarak ödüllendirmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma literatür araştırması şeklinde yapılmış olup, Türkiye’deki üç şehrin gastronomi alanına katılımına özellikle vurgu yaparak, UNESCO tarafından ‘Yaratıcı Gastronomi Şehri’ olarak tanınan Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar üzerinden incelenmiştir.