5. Uluslararasi Gastronomi Turizmi Araştirmalari Kongresi, Sakarya, Türkiye, 7 - 08 Ekim 2021, ss.115-139, (Tam Metin Bildiri)
Günümüzde gastronomi, turistlerin bir destinasyon yerinin kültürünü ve
geleneklerini keşfetmesi için temel bir unsurdur. Şu ana kadar dünya genelinde
UNESCO yaratıcı şehirler ağı kapsamında 28 şehir, Türkiye’den 3 şehir gastronomi
şehri unvanı almıştır. Bu unvan özellikle gastronomi turizmi ve turistleri için tercih
sebebi olabilecek önemli bir unvandır. Türkiye’nin gastronomik şehirlerinin başında
gelen Gaziantep UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı gastronomi kapsamına 2015 yılında
girmiş, onu sırasıyla 2017’de Hatay ve 2019 yılında Afyonkarahisar takip etmiştir.
Gastronomi şehri statüsü, UNESCO’nun yaratıcı şehirler ağının bir kolu olup, belirli
şehirleri kalıcı olarak tanınabilir bir marka markasıyla önemli kültürel üretim
merkezleri olarak ödüllendirmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma literatür araştırması
şeklinde yapılmış olup, Türkiye’deki üç şehrin gastronomi alanına katılımına özellikle
vurgu yaparak, UNESCO tarafından ‘Yaratıcı Gastronomi Şehri’ olarak tanınan
Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar üzerinden incelenmiştir.