IV.Uluslararası Şiddeti Anlamak Kongresi, İstanbul, Türkiye, 7 - 09 Ekim 2022, ss.127
Amaç: İstanbul'da öğrenim gören üniversite öğrencilerinde mobil flört uygulaması kullanımı ile siber flört şiddeti ve siber obsesif takip arasındaki ilişkinin belirlenmesidir.
Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı-ilişki arayıcı tasarımda gerçekleştirilen bu pilot çalışmanın evrenini İstanbul'da öğrenim gören üniversite öğrencileri oluşturdu. Gönüllü olan ve formları eksiksiz dolduran öğrenciler (n=130) örnekleme alındı. Nicel veriler; Kişisel Bilgi Formu, Siber Flört Şiddeti Ölçeği (SFŞÖ) ve Siber Obsesif Takip Ölçeği (SOTÖ) ile elektronik ortamda toplandı.
Bulgular: Öğrencilerin %81,5’inin (n=106) kadın olduğu, yaş ortalamasının 27,53± 6,40 (18-30) olduğu, %79,2’sinin (n=103) özel üniversitesinde okuduğu ve %60’ının (n=78) sağlık bilimleri fakültesi bünyesinde öğrenim gördüğü saptandı. Öğrencilerin %32’3’si (n=42) şu anda romantik bir ilişkiye sahip olduğunu, %57’7’si (n=75) daha önce mobil flört uygulaması kullandığını belirlendi. Öğrencilerin Siber Obsesif Takip Ölçeği toplam puan ortalamasının 25,01±9,98, Siber Flört Şiddeti mağduriyet ve zorbalık alt puan ortalamaları (9,53±4,28, 7,94±2,63) benzer bulundu. Ölçeklerin toplam puan ortalamalarına göre; erkek öğrencilerin SOTÖ aktarım (p<0,04) ve zorbalık (p<0,01) alt boyut puan ortalamalarının kızlara göre daha yüksek olduğu ve romantik ilişkisi olan öğrencilerin SOTÖ tehdit etme alt boyut puan ortalamalarının daha yüksek olduğu (p<0,04) saptandı. Mobil flört uygulaması kullanmış olan öğrencilerin SOTÖ toplam ve tüm alt boyut puan ortalamaları ile SFŞÖ puan ortalamalarının kullanmayanlara göre daha yüksek olduğu belirlendi (p <0,001). Ayrıca, öğrencilerin yaşı ile SOTÖ toplam ve tehdit etme puan ortalamaları arasında düşük düzeyde ve pozitif yönlü ilişki saptanmıştır (r=0,18; p<0,03). Öğrencilerin toplam flört sayısı ile tüm ölçeklerin puan ortalamaları arasında orta düzeyde ve pozitif yönlü ilişki belirlenmiştir (p<0,001).
Sonuç: Üniversite öğrencilerinde mobil flört uygulaması kullanımının siber şiddeti artırdığı ifade edilebilir. Gençlerde mobil flört uygulaması ile siber flört şiddeti arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmaların planlanması önerilmektedir.
Anahtar kelimeler: flört şiddeti, mobil uygulamalar, üniversite öğrencisi, siber flört şiddeti