SJÖGREN SENDROMU OLAN BİREYLERDE SARQOL YAŞAM KALİTESİ ANKETİ VE YÜRÜME HIZININ OLASI SARKOPENİK BİREYLERİ BELİRLEME PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ


Öztürk Ö., Feyzioğlu Ö., Sarıtaş F.

Romatoloji Ortopedi Günleri Osteoartrite Çok Yönlü Bakış, İstanbul, Türkiye, 29 Eylül - 02 Ekim 2022, ss.81-82

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.81-82
  • Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

AMAÇ: Avrupa Yaşlılarda Sarkopeni Çalışma Grubu'nun (EWGSOP2) kriterlerine göre sarkopeni; düşme, kırık,fiziksel engellilik ve ölüm gibi olumsuz sonuçlar ile ilişkili olan genel ve ilerleyici bir iskelet kası bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Kronik inflamatuar hastalığı olan bireylerin sarkopenik olmaya daha yatkın olabilecekleri yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Bununla birlikte, Sjögren sendromu olan bireylerde sarkopeni düzeyiniaraştıran çalışma sayısı sınırlıdır ve SarQoL anketi ile yürüme hızının sarkopenik bireyleri belirleme performansı daha önce araştırılmamıştır. Bu bağlamda çalışmamız, sarkopeni tanı kriterlerine ek olarak Sjögren sendromuolan bireylerde Sarkopeni Yaşam Kalitesi (SarQoL) anketi ve yürüme hızının sarkopenik olan ve sarkopenik olmayan katılımcıları ayırt etme kapasitesini belirlemeyi amaçlanmaktadır.

YÖNTEM: Kas kitlesi biyoimpedans ile, kavrama kuvveti dijital el dinamometresi ile ve yürüme hızı 3 metrelikmesafe için belirlendi. Yaşam kalitesi, 0 (en kötü yaşam kalitesi) ile 100 (en iyi yaşam kalitesi) arasında olmak üzere genel bir yaşam kalitesi puanı sağlayan SarQoL anketi ile değerlendirildi. EWGSOP2 tarafından geliştirilen algoritmaya uygun olarak, düşük kavrama kuvveti olan katılımcılar "olası sarkopenik", hem düşük kavrama kuvvetihem de düşük kas kitlesi olan katılımcılar “sarkopenik” olarak değerlendirildi. SarQoL ve yürüme hızıparametrelerinin sarkopenik bireyleri tanılama performansı eğri altında kalan alan (AUC) ile ve duyarlılık ve özgüllük hesaplanarak değerlendirildi.

BULGULAR: Toplamda, ortanca yaşı 54 (40 74) yıl olan 49 katılımcı bu analize dahil edilmiş, sarkopenik olarak tanımlanan katılımcı bulunmazken, 14 katılımcı “olası sarkopenik” olarak belirlenmiştir. SarQoL anketi ile “olası sarkopenik” katılımcıları belirlemek için ≤ 61.93 puanlık optimal bir eşik değeri sağlamıştır; bu da %75.0 duyarlılık,%75.9 özgüllük ve 0.857 (0.753 – 0.962) (p = 0.001) AUC ile sonuçlanmıştır. Yürüme hızı için optimal eşik değer 0.71 m/s, AUC değeri 0.736 (0.581 – 0.891), (p = 0.011) iken duyarlılık 70.0 % ve özgüllük 72.4 % olarak belirlendi. SONUÇ: SarQoL anketi, yürüme hızı ile eşit düzeyde kabul edilebilir tarama doğruluğu göstermiştir. SarQoL içinoptimal eşik olan ≤ 61.93 puan ve yürüme hızı için 0.71 m/s “olası sarkopenik” bireylerin belirlenmesindekullanılabilir. Bu çalışma, SarQoL anketinin yaşam kalitesi ölçümü sağlamanın yanı sıra tarama aracı olarak da kullanılabileceğini göstermiştir.

Anahtar Kelimeler: Sarkopeni, sjögren’s sendromu, yaşam kalitesi