23. çapa gastroenterohepatoloji günleri, İstanbul, Türkiye, 18 - 20 Nisan 2024, ss.36
Amaç: Biloma, safra sisteminin travmatik veya spontan yırtılmasına bağlı olarak gelişen ve biliyer peritonite neden olan nadir bir hastalıktır. Safra ke- sesi taşları geç yaşlara kadar kaldığında komorbidite nedenli operasyon daha da güçleşmektedir. Burada trombositopeninin eşlik ettiği bilioma komplikasyonlu olguda yaşanan zorluklar tartışılacaktır.
Olgu: 76 yaş kadın hastanın 7 yıldır idiyopatik trombositopenik purpura tanısı mevcuttu. Dış mer- kezde kolesistit tanısıyla 2 ay yatırılarak takip edilmiş ancak ciddi trombositopeni nedeniyle opere edileme- mişti. Tedavi red vererek hastanemiz aciline başvuran hasta iç hastalıkları kliniğine yatırıldı. Genel durumu kötü, bilinç açık skleralar ikterik, batında yaygın has- sasiyeti mevcuttu. Kan basıncı 95/60mmHg olan has- tanın labaratuvarında hemoglobin 8,8 gr/dl, trombo- sit 7000/mm3, lökosit 6020 /mm. ALT 16 IU /L, AST 73IU/L, ALP 597IU/L, GGT 138 IU/L, CRP 29.03 mg/ dl, LDH:288 IU/L, Bilurubin total 8,16 mg /dl biluru- bin direkt 6,67 mg/dl, Kreatinin 3,21 mg/dl ve hepatit serolojisi negatifti. Batın bilgisayarlı tomografisinde Fundus düzeyinde safra kesesi perforasyonu görüldü. Safra kanallarında dilatasyon saptanmadı. kraniokau- dal uzanımı 25 cm ye ulaşan içerisinde hava imajları izlenen koleksiyon alanı (bilioma) mevcuttu.
Dissemine intravasküler Koagülasyon ve sepsis ne- deniyle trombositopenisi derinleşti. 4.gününden itiba- ren 1000 mm3 üzerine çıkarılamadı. Genel Cerrahi önerisiyle, girişimsel radyoloji tarafından koleksiyona stent takıldı. Ancak antibiyotik, kan ürünleri replas- manları yapılan ve destek tedavisi devam eden hasta- nın yatışının 10.gününde alveolar hemoraji gelişti ve entübe edildi. Genel yoğun bakım ünitesine devredil- di. Devamlı venovenöz hemodiafiltrasyon (CVVHDF) tedavisi de alan hasta sepsis nedeni ile kaybedildi.
Sonuç: Biloma enfekte olabilen ve peritonit, am- piyeme yol açabilen ve yaşamı tehdit eden komplikas- yonlara neden olabilir. Ciddi trombositopeni nedeni ile opere edilemeyen hasta safra kesesi perforasyonu ile sepsise girmiş ve kaybedilmiştir. Bu nedenle safra kesesi taşı olan olguların ileri yaşa kalmadan opere ol- ması önemlidir.
Anahtar Kelimeler: Bilioma, Safra Kesesi Taşı, Trombositopeni Bilioma