Onkoloji Hastalarının Yaşam Kalitesi Düzeylerinin İncelenmesi Ve Semptomların Yaşam Kalitesi Üzerine Olan Etkisinin Araştırılması


Özdemir A. E., Feyzioğlu Ö., Dinçer S., Öztürk Ö.

18. Fizyoterapide Gelişmeler Kongresi , Ankara, Türkiye, 8 - 11 Eylül 2022, ss.53

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.53
  • Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Kanser tanısı, hastalığın yarattığı korku, gelecek kaygısı, tedavi sürecinde yaşanabileceklerin getirdiği stres ve çeşitli yan etkiler hastaların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir (1-2). Bu çalışmanın amacı farklı kanser türü tanısı almış onkoloji hastalarının yaşam kalitesi düzeylerinin ve bu düzeye etki eden semptomların araştırılmasıdır. Yöntem: Çalışmaya 30-80 yaş aralığında olan (40K /94E), farklı kanser türü (meme, prostat, beyin, rektum, pankreas) tanısı almış onkoloji kliniğinde ayaktan takibi yapılan, neoadjuvan tedavi görmüş toplam 134 katılımcı dahil edildi. Hastaların yaşam kalitesi “Avrupa Kanser Tedavi ve Organizasyon Komitesi Yaşam Kalitesi Ölçeği” (EORTC QLQ-C30) ile değerlendirildi. Yaşam kalitesi ölçeğinin alt başlıkları olan Fonksiyonel, Genel Sağlık Durumu ve Semptom ölçeği skorları ayrı ayrı analiz edildi. Hangi semptom skorunun genel sağlık durumunu etkilediğini belirlemek için lineer regresyon analizi yapıldı.

Sonuçlar: Hastaların genel sağlık puan ortalaması 66.54±23.32 olarak bulundu. Fonksiyonel ölçeklerde en yüksek puanı rol fonksiyonu alırken (84.69±23.13), en düşük puanı emosyonel fonksiyon (76.48±26.72) almıştır. Semptom ölçeğinde en yüksek skor uykusuzluk maddesinde görülürken bunu halsizlik ve ağrı maddeleri izlemiştir. Genel sağlık skorunun ağrı semptom skoru ile en fazla ve orta düzeyde korelasyon gösterdiği bulunmuştur (r= 0.6). Lineer regresyon analizi sonucuna göre ağrı skorunda 1 birimlik azalma genel sağlık skorunda 0.32 birimlik pozitif yönde değişikliğe neden olmaktadır.

Tartışma: Tedavi sürecinde meydana gelen uykusuzluk, halsizlik ve ağrı semptomları hastaların emosyonel durumlarına negatif yönde yansıyabilmektedir. Ayrıca ağrı düzeyindeki artış hastaların genel sağlık durumunu etkileyerek yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Hastaların semptom yönetimi bakımından düzenli aralıklarla takiplerinin yapılması ve gerektiğinde önlemlerin alınması hastalık prognozu için faydalı olacaktır (3).