ANTİ-TNF TEDAVİSİ ALTINDA NEDENİ BİLİNMEYEN ATEŞ VE YAYGIN LENFADENOPATİ: OLGU SUNUMU


Gökay A., Boynukara C., Önder F. O., Okuturlar Y., Aytaç E., Erdamar Çetin A. S., ...Daha Fazla

23. Çapa Gastroenterohepatoloji Günleri, İstanbul, Türkiye, 18 - 20 Nisan 2024, ss.38

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.38
  • Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Anti-TNF-a kullanımına bağlı başta tüber- küloz olmak üzere çeşitli enfeksiyonlara yatkınlık, gra- nulomatöz hastalıklar, demyelinizan hastalık, konjestif kalp yetmezliği, kutanöz reaksiyonlar, lupus benzeri klinik tablo, çeşitli otoimmun hastalıklar ve lenfoma gibi malign hastalıklar görülebilmektedir. Bu bildiride üç aydır ateş yüksekliği olan ancak teşhis sırasında karşılaşılan zorluklar irdelenecektir.

Olgu: 39 yaşında erkek hasta karın ağrısı, son 3 aydır aralıklı ateş ve bulantı şikayetleri ile dış merkeze başvurmuş.Tetkiklerinde karaciğer transminazları yük- sekliği ve Quantiferon Testi pozitif saptanan, ve izoni- azid tedavisi başlanan ancak tolere edemeyen hasta tedavi red vererek tarafımıza başvurdu. 7 yıldır anki- lozan spondilit, 5 yıldır anti-TNF tedavisi kullanmak- taydı. 3 yıl adalimumab, bir yıl etanercept ve son bir yıldır sertolizumab almaktaydı. Fizik muayenesinde ateş 38,5°C, nabız 101/dk, akciğer seslerinde ronküs- leri mevcuttu, batın ve göğüs ön yüzde yaygın ma- külopapüller döküntüleri mevcuttu. Laboratuvarında lökosit 6.71 x10^3/uL, ALT 313 IU/L,AST 289 IU/L, GGT 517 IU/L, ALP 347 IU/L, LDH 510 IU/L, CRP 12.90 mg/L, prokalsitonin 0.150 ug/L, total bilirubin 1.12 mg/dL. Brusella Aglütinasyonu Coombs’lu po- zitif 1/160, COVİD, Cytomegalovirus DNA, Ebstein Barr Virus antikoru VCA IgM, Toxoplasma Antiko- ru IgM, c-ANCA ve p-ANCA, ENA profili negatifti. QuantiFERON TB-Gold pozitif, Antinükleer Antikor (FANA) (IFA) 1/80 pozitifti. Dış merkez bilgisayarlı tomografisinde (BT) mediastende ve batında lenfa- denopati (LAP), akciğerlerde bilateral tomurcuklanan

ağaç mevcuttu. Akciğer Bt’de tomurcuklanan ağaç görüntüsü nedeniyle Bronko-alveolar lavaj yapılan hastanın patoloji sonucunda malignite ve enfeksiyon etkeni görülmedi. Karaciğer enzim yüksekliklerinin be- lirgin olması nedeniyle tanıya ulaşılması için karaciğer Tru-Cut biyopsisi yapıldı. Sonuç beklenirken Pozitron Emisyon Tomografi-Bilgisayarlı Tomografisi (PET-CT) planlandı. PET-CT ile mediastinal ve batında en bü- yüğü 2.5cm çapındaki çok sayıda lenf nodunda pa- tolojik düzeyde artmış FDG tutulumu görüldü. (SUV- maks:26.4). Hastada ön tanı olarak lenfoma, tüberkü- loz (TBC) ve bruselloz düşünüldü. Kliniğinde ondülan ateş olmaması ve ateşe bağlı diskordans görülmemesi üzerine bruselloz tanısından uzaklaşıldı. Ayırıcı tanıda lenf nodarındaki FDG tutulumunun çok yüksek olma- sı nedeniyle lenfoma ayırıcı tanısı açısından lenf nodu eksizyonu planlandı. Karaciğer Tru-Cut biyopsisinde langhans hücreleri bulunan nonkazefiye granülama- toz hepatit bulguları görüldü.Tanısal laparoskopi ile ince bağırsak mezenteri yerleşimli lenf nodu eksizyo- nel biyopsisi nekrotizan granülomatoz lenfadenit ola- rak raporlandı.Dörtlü anti-tüberklöz başlanmak üzere hasta Enfeksiyon hastalıkları kliniğine devredildi.

Sonuç: Anti-TNF tedavisinde uzun süreli ateşi

olan hastada lenfoma, tüberküloz veya bu iki antine-

nin birlikteliği unutulmamalıdır. Bu hastada bronko-

alveolar lavaja rağmen Aside dirençli bakteri (ARB)

ve TBC-PCR negatif saptanmıştır. Tanıya biyopsi ile

ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Tüberküloz, TBC, LAP, Lenfadenopati, Ateş