PRETERMLERDE TABURCULUK SONRASI BESLENMEDE TABURCULUK SONRASI FORMULANIN BÜYÜME ÜZERİNE ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ


Aktas S.

UNEKO 2025, Antalya, Türkiye, 16 - 20 Nisan 2025, ss.123-124, (Tam Metin Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.123-124
  • Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş ve Amaç: Anne sütü, gerek yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatış süresince, gerekse taburculuk sonrası tüm preterm bebekler için en ideal besindir. Anne sütünün olmadığı durumlarda pretermlerin taburculuk sonrası beslenmelerinde taburculuk sonrası formuller (PDF), standart term bebek formullerine göre daha yüksek protein ve enerji içermesi nedeniyle önerilmektedir. Buna karşın taburculuk sonrası beslenme formullerini karşılaştıran araştırmalarda kanıtlar yetersizdir. Çalışmanın amacı, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde taburcu edilen preterm bebeklerde, PDF ile beslenen bebeklerin büyümelerinin retrospektif olarak değerlendirilmesidir.

Hastalar ve Yöntem: Araştırma çok merkezli, retrospektif kohort çalışma olarak gerçekleştirilmiştir. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde 01.07.2023-31.12.2023 tarihleri arasında izlenen ve taburcu edilen preterm bebeklerden, taburculuk sonrası en az 3 ay prematüre izlem polikliniğinde izlemi tamamlanmış hasta dosyaları geriye dönük olarak incelenmiştir. Major konjenital anomalisi bulunan, doğumsal metabolik hastalık tanısı almış bebekler ile izlem dosyalarında antropometrik ölçümleri ve beslenme kayıtları eksik olan hastalar çalışmadan dışlanmıştır. Hasta dosyalarından demografik bilgileri, yoğun bakımdan taburculuk yaşı (gün), taburculuk sırasında düzeltilmiş yaş, taburculuk sırasında ağırlık, boy ve baş çevresi ölçümleri alınmıştır. Hastaların poliklinik izlem dosyalarından taburculuk sonrası 1. ve 3. aydaki düzeltilmiş yaş, ağırlık, boy ve baş çevresi ölçümleri kaydedilmiştir. Taburculuk sonrası izlemlerindeki beslenme durumuna göre olgular anne sütüyle beslenen bebekler, taburculuk sonrası formul (PDF) ile beslenen bebekler ve karışık beslenen bebekler olarak üç gruba ayrılmıştır. Gruplar arasında demografik özellikler ve izlemdeki büyüme parametreleri açısından ististiksel karşılaştırma yapılmıştır.

Bulgular: Araştırmaya 10 merkezden çalışmaya alınma kriterlerine uygun toplam 182 preterm bebek dahil edilmiştir. Çalışma grubunda yer alan bebeklerin 84’ü (%46,1) taburculuk sonrası anne sütüyle, 55’i (%30,2) PDF ile ve 43’ü (%23,6) anne sütü ve PDF karışık olarak beslenmişlerdir. Gruplar arasında gebelik yaşı ve doğum ağırlığı açısından anlamlı istatistiksel fark bulunmamıştır. Taburculuk sonrası anne sütüyle beslenen bebekler, diğer gruplara göre yenidoğan yoğun bakım ünitesinden daha erken taburcu olmuşlardır. Taburculuk sırasında anne sütüyle beslenen bebeklerin ağırlığı, PDF ile beslenen ve karışık beslenen bebeklere göre daha küçüktü. Taburculuk sonrası 3. ay izleminde gruplar arasında ağırlık, boy ve baş çevresi bakımından anlamlı fark bulunmamıştır.

Sonuç: Preterm bebeklerde anne sütüyle beslenme yenidoğan yoğun bakım ünitesinden daha erken taburculuğu sağlamada etkilidir. Taburculuk sonrası beslenmede anne sütü bulunmayan bebeklerin taburculuk sonrası üç ayda zenginleştirilmiş formula ile beslenme, anne sütüyle beslenen bebeklere benzer büyümeyi sağlamada etkilidir.

Anahtar kelimeler: Anne sütü, beslenme, formula, preterm