Sporcularda Diyet Kalitesi


Creative Commons License

Uçak M. N., Bilgiç P.

1.Uluslararası Spor ve Egzersizde Beslenme Kongresi, Ankara, Türkiye, 3 - 05 Kasım 2023, ss.57-69

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.57-69
  • Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

     Bir sporcunun egzersiz performansını etkileyen en önemli faktörlerden biri beslenmedir. Doğru beslenme ve antrenman programına uygun besin alımının sağlanması ile hem genel sağlık durumu iyileştirilebilir hem de performans arttırılabilmektedir. Sporcular yoğun antrenman programları sebebiyle diğer bireylere kıyasla daha yüksek enerji, makro ve mikro besin ögesi gereksinmesine sahiptir. Ayrıca egzersiz yoğunluğu, türü ve zamanına göre besin alımı zamanlama stratejileri de sporcuların beslenmesinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Yetersiz beslenmeye bağlı besin ögesi yetersizliklerini en aza indirmek ve sağlığı iyileştirmenin yanı sıra, egzersize uyumu arttırarak sporcu performansını en üst düzeye çıkarmak için sporcuların diyet kalitesinin yüksek olması oldukça önemlidir. Sporcuların diyet kalitesi tükettiklerini besinlerin miktarı ve içeriği, kaynağı, tüketim zamanı, hijyenik açıdan güvenilirliği gibi birçok farklı faktör etkilemektedir. 2019 yılında Sporcu Diyet İndeksi’nin geliştirilmesine kadar yapılan çalışmalarda sporcuların diyet kaliteleri değerlendirilirken Diyet Kalite İndeksi, Sağlıklı Yeme İndeksi ve Akdeniz Diyet Skoru gibi genel popülasyon için geliştirilmiş farklı ölçekler kullanılmaktaydı. Ancak bu çalışmaların sonuçları sporcuların diyet kalitesini, tüketilen besinlerin miktar ve çeşitliliğinden ziyade farklı parametrelerin de etkilediğini göstermektedir. Bu derleme, sporcuların diyet kalitesini etkileyen faktörler ve diyet kalitesi değerlendirme yöntemleri hakkında geniş bir bakış açısı sağlamayı amaçlamaktadır.

Anahtar kelimeler: diyet kalitesi, sporcu beslenmesi, sporcu diyet indeksi