Anne sütü mikrobiyom içeriğine emzirme mi doğum şekli mi daha etkilidir?


Ayakdaş G., Ayyildiz F.

2. Uluslararası Gazi Sağlık Bilimleri Kongresi, Ankara, Türkiye, 15 - 17 Aralık 2022, ss.108

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.108
  • Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Giriş-Amaç: Anne sütü, yenidoğan bebekler için mucizevi besindir. Bebek sağlığını, büyümesini ve gelişimini iyileştirmedeki yararları bilinmektedir. Anne sütünün içerdiği besin ögeleri ve biyoaktif bileşenler yeni doğan bebeklerin gelişimini doğrudan etkiler. Biyoaktif bileşenler arasında, immünoglobulinler, sitokinler ve kemokinler, büyüme faktörleri, hormonlar ve antikorlar yer almaktadır. Ayrıca anne sütü spesifik peptitler, laktoferrin, oligosakkaritler gibi bileşikleri ve çok sayıda bakteri de içermektedir. Bu bileşikler emzirme yoluyla bebeğe geçer. Anne sütü, bebek bağırsak mikrobiyotasının gelişimine katkı sağlamaktadır. Emzirmenin bebek için hem kısa hem de uzun vadede sağladığı sayısız fayda bilinmektedir. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü, yaşamın ilk 6 ayında yalnızca anne sütü ile beslenmeyi, ardından katı gıdalara geçildiğinden 2 yıla kadar ek anne sütü verilmesini tavsiye etmektedir. Bu çalışmanın amacı, anne sütü mikrobiyomu üzerinde emzirme döneminin doğum şeklinden daha etkili olup olmadığını incelemektir.

Gereç-Yöntem: Bu çalışma PubMed, Web of Science veri tabanındaki anne sütü mikrobiyomu ve emzirme dönemi konulu derleme, sistematik derleme, meta analiz ve klinik araştırmalardan oluşan literatür taramasına dayanmaktadır.

Bulgular: Anne sütü bebek bağırsak mikrobiyotasını oluşturmaya yardımcı bakterileri içermektedir. Sütün bileşimi dinamiktir, özellikle ilk birkaç hafta boyunca, gelişiminin farklı aşamalarında bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için emzirme boyunca değişir. Anne sütü mikrobiyomu üzerine yapılan son çalışmalar, doğum şekli, antibiyotiklerden, anne sağlığından ve gebelik yaşından etkilenebileceğini düşündürmektedir. Emzirme aşamasının anne sütü mikrobiyomunu etkileyen birincil faktör olduğunu, doğum şeklinin ise anne sütü kompoziyonunda etkisi olmadığını bildiren çalışmalar bulunmaktadır.

Sonuç: Anne sütü, çocuğun sağlığı ile ilgili metabolik ve immünolojik programlamayı modüle eden en önemli doğum sonrası unsurlardan biri olarak kabul edilmektedir. Doğum şeklinin anne sütü mikrobiyomu üzerindeki etkisiyle ilgili mekanizma net değildir. Emzirmenin bebeğin bağırsak mikrobiyota gelişimini değiştirdiği bildirilmiştir. Literatür taraması sonucunda elde edilen bulgular incelendiğinde emzirmenin en etkili faktörlerden biri olduğu söylenebilir. Ancak anne sütündeki bakteri topluluklarının zaman içinde evrimini ve ilerlemesini belgeleyen az sayıda çalışma vardır. Gelecek çalışmaların bu konuya ışık tutacağı düşünülmektedir.