COŞKUN G. P., KURT B.(Yürütücü)
TÜBİTAK Projesi, 2021 - 2022
Bu projenin genel araştırma konusu toplum sağlığını iyileştirme girişimi olarak “kadın yumurtalık sağlığını iyileştirme” olarak belirlenmiştir ve araştırılabilir nitelikte olması için aşağıdaki şekilde daraltılmıştır. Literatür desteği devamında sunulmuştur.
↓↓↓↓↓
Yumurtalık torsiyonu hastalığında kullanılabilecek ilaç(ların) bulunması ara konu olarak seçilmiştir.
Faydalı olması muhtemel ilaçlar araştırılmıştır.
Deneysel olarak ele alınmış ilaçların bulunduğu ama bunların klinik uygulamaya giremedikleri gözlenmiştir.
Zaten klinikte kullanılmakta olan ilaçlara öncelik verilmiştir, bu şekilde ilaçların bilinen endikasyonlarına yeni endikasyon eklenebileceği öngörülmüştür.
Yumurtalık torsiyonu hastalığında yumurtalık dokusu hasarlanmakta ve bu da işlevlerini bozabilmektedir.
Bu hasarın oksidatif stresin etkisi altında gelişen iskemi reperfüzyon (İ/R) durumuna bağlı olduğu bilinmektedir.
Araştırma ilaçlarının oksidatif stresi azaltıcı etkilerinin olması tercih edilmiştir.
Yumurtalık torsiyonu hastalığında yumurtalık İ/R hasarını azaltması muhtemel görülen ve daha önce tek veya birlikte araştırılmamış olan monometil fumarat (MMF) ve nifedipin araştırma ilaçları olarak seçilmiştir.
Yumurtalık İ/R hasarı gelişirken bir yandan da hasarın boyutlarını azaltmaya yönelik önemli bir moleküler mücadele gerçekleşmektedir. Bu Projede etkileri irdelenecek MMF ve nifedipin oksidatif stres ile ilişkili önemli moleküler etkileri dikkate alınarak seçilmiştir.
Ayrıca başka hastalıkların tedavisi için bu ilaçların halen kullanılıyor olmaları, çalışma sonuçları tutarlı olursa jinekoloji pratiğinde de yer bulmaları açısından önemli bir avantaj getirebilir.
↓↓↓↓↓
Yumurtalık torsiyonu hastalığında MMF ve nifedipinin etkinliğinin incelenmesi ara konu olarak seçilmiştir.
Araştırmanın etik gerekçelerle insanlarda mümkün olmaması nedeniyle sıçanlarda uygulanan ve geçerli ve güvenilir bulunan deneysel yumurtalık İ/R hasarı modeli ile araştırmanın sürdürülmesi uygun bulunmuştur.
↓↓↓↓↓
Yumurtalık torsiyonu hastalığında MMF ve nifedipinin etkinliğinin sıçan yumurtalık İ/R modeliyle incelenmesi ara konu olarak seçilmiştir.
Deneysel yumurtalık İ/R hasarı araştırmalarında daha çok hasarı doğrulayan deneylerin yapıldığı ve araştırılan ilaçların moleküler etkilerinin fizyopatolojik durumu açıklamak açısından ya hiç ele alınmadığı ya da yetersiz boyutta incelendiği gözlenmiştir.
MMF ve nifedipinin moleküler etki mekanizmaları araştırılmıştır.
Bu ilaçların moleküler etkilerinde katkısı muhtemel bulunan ve oksidatif stres durumlarında görev alabilen HIF-1alfa, NFkB ve Nrf2 transkripsiyon faktörleri ve hedef gen ve proteinleri ilk kez böyle tasarlanmış bir araştırma kapsamına alınmıştır.
↓↓↓↓↓
Yumurtalık torsiyonu hastalığında MMF ve nifedipinin etkinliğinin sıçan yumurtalık İ/R modeliyle incelenmesi ve bu etkilerinde transkripsiyon faktörleri HIF-1alfa, NFkB ve Nrf2’nin ve hedef gen ve proteinlerinin payı ara konu olarak seçilmiştir.
Sıçan yumurtalık İ/R hasarı araştırmalarında güncel olarak uygulanan, yumurtalık hasarını doğrulayan ve fizyopatolojisinin anlaşılmasına yardım eden moleküler, biyokimyasal ve histolojik/immünohistokimyasal deney setlerinin uygulandığı görülmektedir.
Bu deney setlerinin hazırlanmasında oksidatif stres ve apoptozis durumunu değerlendiren deneylerin uygulandığı görülmüştür.
↓↓↓↓↓
Bu projenin daraltılmış nihai araştırma konusu İ/R hasarı oluşturulmuş sıçan yumurtalık dokusunda moleküler, biyokimyasal ve histolojik/immünohistokimyasal deney setleriyle MMF ve nifedipinin etkinliğinin incelenmesi ve bunda oksidatif strese duyarlı transkripsiyon faktörleri HIF-1alfa, NFkB ve Nrf2’nin ve önemli hedef gen ve proteinlerinin payı olarak belirlenmiştir.