CB Strateji ve Bütçe Başkanlığı (Kalkınma Bakanlığı) Projesi, 2017 - 2017
Eczacılık
fakültelerinin halkın ve sağlık sisteminin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde
tam akredite eğitim vermesi ve bu durumu sürdürebilmesi için akreditasyon
eğitimi yapılacaktır. Bu eğitim çerçevesinde akademik personelin eğitimi,
fakülte alt yapısının oluşturulması konularında eğitimler, paydaşlar ile olan
işbirliklerinin geliştirilmesi için eğitimler düzenlenecektir. Ülkemizde şu an
42 adet devlet ve 7 adet vakıf olmak üzere toplam 49 adet eczacılık fakültesi
bulunmaktadır. Bu fakültelerden 35 tanesi ise öğrenci almaktadır. Fakat
Türkiye’de lisans eğitimi veren eczacılık fakültelerinden yalnızca 10 tanesi (Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Ankara Üniversitesi
Eczacılık Fakültesi, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Gazi Üniversitesi
Eczacılık Fakültesi, Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, İstanbul
Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Marmara
Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi,
Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Erciyes Üniversitesi Eczacılık
Fakültesi) akredite olmuştur.
Akademik personel, Türkiye’de akredite olmuş eczacılık fakültelerinin
standartlarında eğitim-öğretim programı uygulamalıdır. Bu kapsamda Eczacılık
Fakültesi Dekanlar Konseyi’nin Çekirdek Eğitim Programı (ÇEP) yayınlanmış ve
fakültelerin hizmetine sunulmuştur. Bu programda eczacılık eğitiminde temel,
meslek ve teknoloji bölümlerini içeren başlıklar detaylı bir şekilde
belirtilmiştir.
Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü, Eczacılık Meslek Bilimleri Bölümü ve
Eczacılık Teknolojisi Bölümü içerisinde okutulan derslerin, ÇEP’te belirtilen
öğrenme çıktılarını öğrenciye kazandırması ana hedeftir. Bu bakımdan öğretim
üyelerinin bu çıktıları verebilecek düzeyde eğitim alması hedeflenmektedir.
Eczacılık fakültesi mezunlarının bilgi-birikim düzeylerinin ve mesleki
becerilerinin standardizasyonu ve kamuya yetkin bir şekilde hizmeti için bu
eğitim programının başlatılması düşünülmüştür.
Sağlık alanındaki eğitimlerin ülke sınırları içinde standardize olması
gerekmektedir. Bu durum, ülkemizin çeşitli illerindeki fakültelerden mezun olan
meslek gruplarının, kamuya aynı yetkinlikte hizmet vermesini sağlamaktadır.
Eczacılık eğitiminde de standardizasyon, bu amaca yönelik yapılması gereken bir
ihtiyaçtır. Sağlık zincirinin en önemli
noklarından biri olan eczacıların, halka aynı kalitede hizmet sunmasının
hedeflenmesi, ancak ve ancak eğitim-öğretimin standardize edilmesi ile
yapılabilir. Bu durum hem ülkemiz içerisinde sağlıkta hizmet standartlarını
arttıracak, hem de uluslararası platformlarda tanınabilirliğimizi
arttıracaktır.