ÖRKÜ Ş. E. (Yürütücü)
TÜBİTAK Projesi, 2019 - 2020
Proje Özeti Tatlandırıcılar
besin değeri yönünden değerlendirildiğinde besin değeri olanlar ve olmayanlar
olarak 2 grupta toplanabilirler. Besin değeri olan tatlandırıcılar
karbonhidrat içerir ve enerji sağlarlar. Besin değeri olmayan tatlandırıcılar
ise enerji vermemeleri ve kan glukoz düzeylerini etkilememelerine rağmen
tatlı tat verirler. Amerikan Gıda ve İlaç Birliği (FDA) tarafından kullanımı
onaylanan tatlandırıcılar; asesülfam K, aspartam, neotam, advantam, sakarin,
stevia ve sükralozdur. Düşük
maliyeti, düşük kalori içermesi/kalori içermemesi ve ağırlık kontrolü ve kan
glukoz kontrolünün sağlanması konusunda beyan edilen sağlık yararları
nedeniyle birçok yiyecek ve içeceğin içerisinde tatlandırıcılara yer
verilmektedir. Ayrıca Amerikan Beslenme ve Diyetetik Akademisi, Amerikan
Diyabet Birliği, Amerikan Kalp Birliği, Ulusal Kanser Enstitüsü, İngiliz
Diyetetik Birliği gibi otorite kuruluşlar tarafından FDA/Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından izin verilen
miktarlarda kullanıldığı sürece kullanımları güvenli kabul edilmektedir. Düşük
kalorili/kalori içermeyen tatlandırıcılar ile yapılan randomize kontrollü hem
hayvan hem de insan çalışmaları vücut ağırlığında azalmaya yardımcı
olduklarını göstermiştir. Gözlemsel çalışmalarda ise sonuçlar çelişkilidir.
Düşük kalorili/kalori içermeyen tatlandırıcı kullanımı ile ağırlık kazanımı,
obezite, metabolik sendrom, Tip 2 DM arasında küçük ama pozitif ilişki
olabileceğine yönelik veriler mevcuttur. Bu durum iki şekilde
açıklanabilmektedir. Bunlardan ilki ters nedenselliktir, yani metabolik
hastalıklara veya ağırlık kazanımına yatkınlığı olan kişiler ilave şeker ve
kalori alımını azaltmak için kalori içermeyen tatlandırıcı tüketmeye daha
eğilimlidirler. İkincisi ise, düşük kalorili/kalori içermeyen
tatlandırıcıların enerji ve glukoz homeostazisini düzenleyen biyolojik
süreçlerle etkileşime girebileceği hipotezidir. Bu
olası hipotezleri test eden çok az sayıda çalışma bulunmaktadır. Bunlar
içerisinde en çok atıf alan çalışma Suez ve ark. tarafından deney hayvanları
üzerinde yapılmıştır. Bu çalışmada farelerin içme suyuna toksik dozu
geçmeyecek şekilde sakarin, sükraloz ya da aspartam ilave edilmiş ve 11
haftanın sonunda kontrollere kıyasla (su, sükroz ya da glukoz tüketen
fareler) kalori içermeyen tatlandırıcıları tüketen farelerde belirgin bir
glukoz intoleransı geliştiği görülmüştür. Düşük kalorili/kalori içermeyen
tatlandırıcıların önemli bir kısmının vücut tarafından metabolize edilmemesi
bu tatlandırıcıların metabolik olarak ‘etkisiz’ olduğunu düşündürse de son
yıllarda yapılan bazı çalışmalar düşük
kalorili/kalori içermeyen tatlandırıcıların enerji dengesi ve metabolik
fonksiyonları etkileyebileceğine yönelik soru işaretleri oluşmasına yol
açmıştır. Ancak olası mekanizmaların belirlenmesine yönelik yapılan
çalışmalardan elde edilen sonuçlar çelişkilidir ve bu konuda net çıkarımlar
yapacak yeterli sayıda insan çalışması bulunmamaktadır. Bu çalışmada
katılımcılar rastgele 4 gruba bölünerek 4 hafta boyunca günde 2 kutu light
içeceğe eş değer miktarda düşük kalorili/kalori içermeyen tatlandırıcı
(sakarin, sükraloz, aspartame+asesülfam-K) veya plasebo verilerek bu tatlandırıcıların
glukoz toleransı üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu
amaçla çalışma başlangıcında ve sonunda ağırlık değişimi, glukoz toleransı ve
inkretin salınımındaki değişimler incelenecek ve bu tatlandırıcıların glukoz
toleransı üzerine etkileri belirlenecektir. |