Prostat kanserli hastalarda gözetim altında video temelli ve ev programı şeklinde uygulanan dirençli egzersiz programının etkinliğinin karşılaştırılması


Feyzioğlu Ö. (Yürütücü), Akyol Yalçın M., Tabak Dinçer S.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2023 - 2024

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ağustos 2023
  • Bitiş Tarihi: Ağustos 2024

Proje Özeti

Prostat kanseri erkeklerde kansere bağlı ölümlerde dünya genelinde ikinci sırada olup her yıl 1.6 milyon erkek prostat kanser tanısı almaktadır. İnsidansındaki artışa bağlı olarak çeşitli tedavi  algoritmaları geliştirilse de  Androjen Deprivasyon Tedavisi (ADT) erkeklerde testesteron üretimini azaltmak için  tercih edilen yaygın  bir tedavi  yöntemidir. ADT tümör hücrelerinin gelişmesini engelleyen bir tedavi yaklaşımı olarak androjenik aktiviteyi düzenler ve baskılar. ADT serum testosteron seviyelerini önemli ölçüde düşürerek cinsel işlev bozukluğu, yorgunluk, bilişsel işlev bozukluğu, düşük uyku kalitesi, anemi ve psikolojik tükenme gibi sağlıkla ilgili yaşam kalitesini azaltabilen yan etkilere neden olur. Ek olarak, fiziksel aktivite seviyesini düşürür, insülin regülasyonunu bozar, metabolik sendroma neden olur ve vücut kompozisyonunu değiştirerek vücut ağırlığını etkiler. Daha uzun süre ADT tedavisine maruz kalan hastalar, prostat kanseri risk düzeyleri arttıkça ciddi yan etkilerle karşılaşmaktadır. Bu yan etkiler arasında en sık karşılaşılan kas gücünün azalması ve kemik yoğunluğunun bozulması, yüksek riskli prostat kanseri hastalarında düşme ve kırık riskini arttırmaktadır. Ayrıca, altı aydan uzun süre ADT kullanan yüksek riskli prostat kanseri hastalarının özellikle fiziksel aktivite düzeylerinde azalma ve sarkopeni geliştiği bilinmektedir

ADT tedavisinin yan etkilerini azaltmak ve yaşam kalitesini iyileştirmek için egzersiz anahtar rol oynamaktadır.  Egzersizin ADT  ye bağlı  toksik maddeler  üzerinde olumlu etkiye sahip olduğu, fiziksel kapasiteyi arttırdığı ve yaşam kalitesini iyileştirdiği gösterilmiştir. Dirençli egzersiz  eğitimi sarkopeniyi  önler, kas gücünü ve fiziksel performansı  arttırmaktadır. Yapılan çalışmalarda dirençli egzersizlerin aerobik egzersizlerden daha fazla yaşam kalitesini  iyileştirdiği  bulunmuştur.  Egzersiz  uygulama yöntemleri  incelendiğinde denetimli yapılan egzersiz programlarının etkinliği ev egzersiz  programına göre üstün bulunmuştur. Ancak  yüksek riskli prostat  kanserli hastaların  haftada  2-3 gün klinik ortama  gelip tedavi olması da bir bariyer olarak  görülmektedir. Bunun için araştırmalarda hastalara daha düşük maliyetli ve her an ulaşabildikleri egzersiz uygulamaları sunulması gerektiğine   odaklanılmıştır. Projede amacımız ADT tedavi alan prostat  kanserli  hastalarda  ev egzersiz, video temelli ve gözetimli klinik ortamında    uygulanılan  kuvvetlendirme egzersizlerinin kas kuvveti, vücut kompozisyonu, fiziksel performans, sarkopenik düzey, yorgunluk ve yaşam kalitesine olan etkisini karşılaştırmaktır.
Projenin Prof. Cemil Taşcıoğlu Şehir hastanesi, Radyasyon Onkoloji Polikliniği’nde takip edilen en az 6 ay ADT tedavisi almış prostat kanser tanılı hastalarda yapılması planlanmaktadır. Randomize olarak  3 gruba ayrılan hastalara  ev temelli, video temelli, ve gözetimli dirençli egzersiz  uygulanılacaktır.  Birincil sonuç  ölçütü olarak  kas kuvveti; hand held dinamometre ile, vücut kompozisyonu; Dual-Energy Xray Absorptiometry (DXA) (Lunar DPX Duo®)  ile fiziksel  performans; süreli kalk ve yürü testi ile , sarkopenik düzey; SARC-F anketi ve kısa fiziksel performans bataryası ile  değerlendirilecektir. Sekonder sonuç ölçümlerinden yorgunluk Functional Assessment of Chronic Illnes Therapy – Fatigue (FACIT-F) ile, anksiyete The Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) ile, kavrama kuvveti Saehan Hydraulic Hand Dynamometer ile, yaşam kalitesi  Functional Assessment of Cancer Therapy – Prostate cancer (FACT-P) ile değerlendirilecektir.

Her grup 8 hafta boyunca haftada 2 gün, OMNI- RES’e göre1 maksimumu belirlenen değerlerin ilk 4 hafta   % 60-70 ve  son 4 hafta  %70-80’i  ile çalışacaklardır. Tüm sonuç ölçümlerinin değerlendirmesi başlangıçta ve 8. Haftanın sonunda tekrar yapılacaktır.
Projenin 12 aylık sürecinin 1. ayında hastalara çalışma programımız ile  ilgili bilgilendirme toplantıları  düzenlenecektir. 2- 10. aylar arasında değerlendirme ve tedavi programının yapılması planlanmaktadır. 10-12. aylarda program çıktıları sunulacaktır. Kurulacak olan sosyal medya  platformu ile  hastaların her zaman tarafımıza ulaşılması sağlanacaktır ve erişime  açılıp  ADT tedavisi alan prostat kanserli  hastalar için  görsel, canlı videolar ile  bilgilendirme yapılacaktır. Egzersiz videolarının daha fazla hastaya ulaşabilmesi için tarafımızca bir youTube egzersiz kanalı açılıp hastaların egzersiz  katılım  düzeylerinin arttırılması hedeflenmektedir.