Ege Bölgesi Anason (Pimpinella anisum L.) Islah Araştırmaları


Demirbolat İ. (Yürütücü)

TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi, 2021 - 2025

  • Proje Türü: TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi
  • Başlama Tarihi: Ocak 2021
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2025

Proje Özeti

Ülkemizde özellikle İç Ege Bölgesinde geniş alanlarda tarımı yapılan anason aynı zamanda önemli bir ihraç ürünüdür. Ekolojik faktörlerdeki değişimler, hastalık ve zararlı kaynaklı epidemiler üretimdeki ana sorunlar olarak öne çıkmaktadır. Populasyon niteliğinde olan tohumluklar ile yapılan üretimde, genetik tabanın daralması sonucu zamanla verim ve kalite bakımından önemli kayıplar gözlenmektedir. Bu çalışmanın amacı; uzun yıllardır Enstitümüzde yürütülen “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Genetik Kaynakları Araştırma Projesi” kapsamında ülkemizin farklı bölgelerinden toplanan ve Ulusal Gen Bankası’nda muhafaza edilen anason (Pimpinella anisum L.) poulasyonları ile yurt dışından temin edilen anason populasyonları kullanılarak seleksiyon metodu ile verim ve kalite özellikleri yüksek anason çeşit veya çeşitlerinin geliştirilmesidir.

2020 yılı içerisinde, daha önce Ulusal Tohum Gen Bankası’ndan ve yurt dışından temin edilen anason popülasyonlarının üretim-yenileme çalışmaları yapılarak tohum çoğaltımı yapılarak projeye materyal sağlanmıştır. 2021 yılı kasım ayı içerisinde tohum ekimi yapılarak seleksiyon parseli oluşturulmuştur. 121 adet yurtiçi, 9 adet yurtdışı olmak üzere toplam 130 adet popülasyonun ekimi yapılmıştır.