Servikal Kanserde Erken Tanı Kiti Gelistirmek Için Biyobelirteç Belirleme


Baykal A. T. (Yürütücü), Güngör M., Takmaz Ö., Serdar M. A.

TÜBİTAK Projesi, 2020 - 2022

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Temmuz 2020
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2022

Proje Özeti

Bu çalışmada, literatürde SVS içeriğindeki kanserle-ilişkili biyobelirteç adayı olarak gösterilmiş proteinler, sağlıklı ve hastayı ayırt etme gücünün kantitatif olarak ortaya çıkarılıp istatistiksel doğrulanması amacıyla SVS örneklerinde test edilecektir. Aday biyobelirteçler için, sağlıklı ve hasta bireylerden alınmış SVS örneklerinden Eliza testi yapılacaktır.

Örneklerin her biri ayrı ayrı santrifüjlenip Eliza kitinin protokolüne uygun olarak hazırlanıp test uygulanacaktır. Her birine spesifik olarak satın alınmış Eliza kitleri ile örneklerdeki alfa-aktin-4 (ACTN4), skuamöz hücre kanser antijeni-1 (SERPINB3), skuamöz hücre kanser antijeni-2 (SERPINB4), anneksin-A2 (ANXA2) proteinlerinin miktar tayinleri yapılacaktır (Raemdonck vd., 2014; Starodubtseva vd, 2019). Elde edilen sonuçlardan istatistiksel analiz yapılacak ve biyobelirteçler doğrulandığı takdirde POC biyosensör çip ile tarama kiti prototipinin geliştirilmesini ve klinik testlerini içeren Ar-Ge çalışmasına başlanacaktır.

 

Çalışmanın Hipotezi:

“Servikovajinal sıvıdaki ACTN4, ANXA2, SERPINB3 VE SERPINB4 proteinlerinin miktarı, servikal kanser ilerlerken yükselir.”

 

Çalışmanın Amacı ve Hedefi:

Sağlıklı, HSIL ve kanser grupları oluşturulmak üzere elde edilen SVS örnekleri ile literatürden belirlenmiş olan dört potansiyel biyobelirtecin örneklem gruplarını ayırım gücünün Eliza testi ile kantitatif olarak doğrulanması. Proteinler istatistiksel olarak anlamlı bir biçimde doğrulandığı takdirde, bir Ar-Ge projesi ile bu biyobelirteçlerden kanser taramasında kullanılabilecek bir biyosensör çipin prototipi geliştirilecektir.