Antikanser Etki Göstermesi Olası Diflunisal Tiyosemikarbazit ve 1 2 4 Triazol 3 tiyon Bileşiklerinin Sentezi


Küçükgüzel Ş. G. (Yürütücü), Şahin F., Türkel N., Kalaycı S.

TÜBİTAK Projesi, 2014 - 2017

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Aralık 2014
  • Bitiş Tarihi: Şubat 2017

Proje Özeti

Tiyosemikarbazitler ve 1,2,4-triazol-3-tiyon yapısı içeren bileşikler hakkında bugüne kadar birçok çalışma yapılmış ve bu yapıdaki bileşiklerde antikonvülsan, antidepresan, antimalaryal, antiviral, vazodilatör, antimikrobiyal, antiüreaz ve antitümöral etkiler görülmüştür. Son yıllarda yapılan çalışmalarda ise Tiyosemikarbazitler ve 1,2,4-triazol-3-tiyon yapısı içeren moleküllerin antitumor etkilerinin bildirilmesi, bu yapıları içeren bileşiklerin önemini daha da arttırmıştır.

 

Nonsteroidal antienflamatuvar etkili (NSAEİ) ilaçlar, enflamasyonu tedavi etmek için kullanılan, araşidonik asitin prostaglandinlere dönüşümünü katalize eden COX-1 ve COX-2’yi farklı ölçüde inhibe ederek enflamasyon oluşumunu engelleyen ilaçlardır. Diflunisal, salisilik asidin difluorofenil türevi olan zayıf asidik özellikte nonsteroidal antienflamatuvar karboksilik asit ve antioksidan özellik yapıya kazandıran fenol fonksiyonel gruplarını taşıyan bir etken maddedir.  Yapılan araştırmalar diflunisalin COX-1’e nazaran COX-2 seçiciliğinin daha üstün olduğunu göstermiştir.  Diflunisal ve diflunisal üzerinden sentezlenen bileşiklerin bilhassa kolon, akciğer ve lösemi kanser hücrelerine etkinliği bildirilmiştir.

 

Bu bilgiler ışığında, 2′,4′-difluoro-4-hidroksibifenil-3-karboksilik asit (Diflunisal) yapısında yer alan karboksilik asit grubu üzerinden önce 2’,4’-difluoro-4-hidroksi-bifenil-3-karboksilik asit metil esteri,  daha sonra 2’,4’-difluoro-4-hidroksi-bifenil-3-karboksilik asit hidrazidi, diflunisal hidrazidi üzerinden çeşitli yeni diflunisal tiyosemikarbazitleri ve 1,2,4-triazol-3-tiyonlar  sentezlenecektir. Sentezlenen bu bileşiklerin yapıları UV, FT-IR, Kütle ve NMR spektroskopik yöntemleri kullanılarak aydınlatılacaktır. Saflıkları ince tabaka ve yüksek basınçlı sıvı kromatografisi, elementel analiz yöntemleri kullanılarak belirlenecektir. Sentezlenen maddelerin antiüreaz etkinliğinin yanısıra, kolon ve diğer kanser hücrelerine karşı kanser etkinliği, apoptoz sürecinin araştırılması yapılacaktır. Bu belirtilen etkinlikleri seçmekteki amacımız, Helicobacter pylori ve suşlarının kolon kanserinin nedenlerinden birisinin olmasıdır. Helicobacter pylori ve suşlarının neden olduğu patolojik bozukluklar için tedavide kullanılan klasik kemoterapötik ajanlara gösterdiği dirençlilik nedeniyle, günümüzde yeni moleküllere ihtiyaç bulunmaktadır.