Bioethics Days 4: Migration and Ethics


Etkinlik Kategorisi: Bilimsel Kongre / Sempozyum Organizasyonu

Etkinlik Türü: Sempozyum

Etkinlik Organizasyonu Yılı: 2022

Katılımcı Sayısı: 35

Özet:

BİYOETİK GÜNLERİ 4: GÖÇ VE ETİK, 21 Kasım 2022

21 Kasım 2022 Pazartesi günü,  Acıbadem Üniversitesi’nde, Biyoetik Öğrenci Kulübü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sağlık Bilimler Enstitüsü Biyoetik Lisansüstü Programı işbirliğinde, Biyoetik Günleri 4: Göç ve Etik Sempozyumu gerçekleştirildi. Toplantının amacı, yaşadığımız dönemde küresel insani krize dönüşmüş olan, ülkemizi de yakından ilgilendiren bir mesele olan göç, mültecilik olgusunu, alanın uzmanlarından, disiplinler arası yaklaşımla incelemekti.

Açılış konuşmasında Prof. Dr. Yeşim Işıl Ülman ve Doç. Dr. Olga Selin Hünler, savaştan, şiddetten kaçan insanlara nasıl insani, etik ve sürdürülebilir destek verilebileceği, sığınmacılara nasıl insanca yaşama olanağı sağlanabilceği; eşitlikle, dayanışmayla, barış içinde birlikte yaşamın nasıl düzenlenebileceği; ayrımcılık, ötekileştirme, nefret dilinden nasıl uzak kalınabileceği; insan haklarına ve onuruna uygun politikalarının nasıl kurgulanabileceği, uluslararası kurumların sorumluluğu, kamual tartışmanın ve diyaloğun önemi sorularını gündeme getirdiler.  

Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Göç Araştırmaları Derneği Başkanı Doç. Dr. Didem Danış, “Türkiye'de Göçmenlerin Sağlığa Erişimi: Kategoriler ve Ayrımlar” başlıklı sunumunda, resmi verilere göre, Türkiye’de tahminen geçici koruma statüsünde 3.6 milyon, uluslararası koruma başvurusu yapmış 330 bin kişi, İkamet izni sahibi 1.4 milyon yabancı ve düzensiz göçmenler olduğunu belirtti. Bilimsel saha araştırmaları ışığında göçmenlerin çoğunlukla emek yoğun sektörlerde, vasıfsız işçi olarak, inşaat, konfeksiyon, bakım işleri, mevsimlik tarım işçisi olarak (3-D işlerde) çalıştıklarını ifade etti. Türkiye’de mevcut yasal düzenlemelere, Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Avrupa Birliği işbirliğinde, geçici koruma altındaki mültecilerin sağlık durumunun iyileştirilmesi ve göçmenlerin sağlık hizmetine erişiminde ortaya çıkan sorunları ele aldı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda (25.09.2015), Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamında benimsenen, tüm dünyada insanların refah içinde yaşaması için dezavantajlı kesimler başta olmak üzere hiç kimsenin ve hiçbir ülkenin geride bırakılmaması anlamında “Kimseyi Geride Bırakma!” ilkesine dikkat çekti.

Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı uzmanı Doç. Dr. Yeşim Yasin, DSÖ Başkanı’nından aktararak, bugün dünya çapında yaklaşık bir milyar göçmen olduğunu, bunun neredeyse dünyada sekiz kişiden birine karşılık geldiğini; göç deneyiminin sağlık ve esenliğin temel belirleyicisi olduğunu; mülteciler ve göçmenlerin birçok toplumda en savunmasız ve ihmal edilen grupları arasında yer aldığını belirtti. Ekonomik, zorunlu, düzensiz göç, yasa dışı, belgesiz sınır geçişleri ve vize ihlalleri olgularına işaret etti. Türkiye’de resmi kurumların göçmenlerin sağlık hakkına ve hizmetine erişimi için çabalarını ve çalışmalarını; kalıcı çözümler için yapılabilecekleri ele aldı.

İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, Göç Sağlığı Birimi Uzmanı Dr. Yeşim Asena İstanbul’da, göçmenlerin, temel ve koruyucu sağlık hizmetlerine erişimi; hastanelerde 2. ve 3. basamak sağlık hizmetleri, ana çocuk sağlığı, halk sağlığı hizmetlerininin yapılandırılmasını anlattı.

İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı Genel Müdürü Uzman Dr. Muhtar Çokar, uluslararası hukuka, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (UNHCR) evrensel metinlerine  göre ilticanın temel bir insan hakkı olduğunu hatırlatarak; güvenlik odaklı yaklaşımdan ziyade, Türkiye’nin de parçası olduğu Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma hedefli yaklaşımının, göç olgusunu ele alırken, insan hayatı, insan sağlığı, insan yararı açısından daha kapsayıcı, eşitlikçi, hakkaniyetli ve etik açıdan daha savunulabilir bir strateji olduğu çözümlemesini sundu.

Yoğun katılım, zengin sunumlar, derinlikli tartışmalar ile süren sempozyum, soru, cevap ile kapandı.